Umarım bu OHAL durumu sadece bu darbe ile sınırlı kalmak üzere kullanılır, vatandaşa hayat zorlaştırılmaz.
— raşit ceran (@rsceran) July 20, 2016
Me, checking the morning #news nowadays
— Gökçen Tuncer (@tuncergokcen) July 21, 2016
#OHAL #coup #Turkey pic.twitter.com/1l0ZN7asgu
"Bu aralar sabah haberlerine bakarken ben. #OHAL #coup #Turkey"
Türkiye'deki başarısız darbe girişimi ve ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) hafızalarda 12 Eylül anılarının canlanmasına yol açtı.
— yağmur öztaş (@Oztasyagmur2) July 22, 2016
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş OHAL'i en kısa zamanda bitirmek istediklerini, uygun şartların oluşması durumunda 1-1.5 aylık bir sürenin sonunda OHAL' i bitirmeyi düşündüklerini belirtti. Kurtulmuş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi' nin (AİHS) askıya alınacağı bu dönemde vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayacak hiçbir uygulamada bulunulmayacağını belirtti: "Temel hak ve özgürlüklere dokunacak herhangi bir adım kesinlikle atılmayacak. Bu konuda kesin bir teminat verdik. OHAL kararı devlet içindeki bu çeteyi temizlemeye yöneliktir."
Fransa'da OHAL nasıl yaşandı?
Art arda gerçekleşen terör olaylarının ardından Fransa' daki vatandaşlar da OHAL'den etkilendi. Nice'te yaşanan terör saldırısının ardından süresi 3 ay daha uzatılan OHAL, günlük yaşamda birçok değişime neden oldu. Yaşanan acı olayların ardından vatandaşlar; çanta aramaları, sık sık gerçekleşen kimlik sorgulamaları, ev hapsi gibi uygulamalar ile karşı karşıya geldi. Fransız polisi OHAL süresinde arama izni olmaksızın birçok evde arama yaptı; iş yaşamında hiçbir kısıtlamaya maruz kalmayan gazetecilerin evleri bilgi alma amacıyla arandı. Okullardaki güvenlik önlemleri artırıldı; hükümet velilerden çocuklarını okula bırakırken oyalanmamalarını ve okul önlerinde kalabalık oluşturmamalarını istedi.
Fransa'daki OHAL yaşamını incelemeye gelen bir Birleşmiş Milletler ekibi, izinsiz aramalar ve ev hapsi gibi uygulamalar nedeniyle Fransa'yı eleştirdi. _Birleşmiş Milletler, terör ile mücadele sürecinde temel hak ve özgürlükleri koruması ve ölçüsüz kısıtlamadan kaçınması konusunda Fransa' yı uyardı.
_
Olağanüstü hal durumunda vatandaşlar, güvenliklerinin korunması amacıyla yeni haklar da elde edebildi. OHAL öncesinde Fransa'daki liselerde gençlerin sigara içmesi kesinlikle yasaktı. Sigara içmek için dışarı çıkan öğrencilerinin güvenliklerinden emin olamayan Fransız öğretmenler, bu süreçte gençlerin okul sınırları içinde sigara içmesine izin verme kararı aldı; okul bahçelerine küllük takviyesi yapıldı.
Ufak ayrıcalıklara rağmen Fransa halkı, OHAL kapsamında getirilen kısıtlamalardan oldukça mutsuz. Türkiye' de hangi uygulamalar ile karşı karşıya kalacağımız ve sonuçlarının ne olacağı ise şu anda merak konusu.
VIDEO - La Belgique rétablit ses contrôles à sa frontière avec la France https://t.co/PNtxxWjTeO pic.twitter.com/NqRQzjFdp8
— BFMTV (@BFMTV) February 24, 2016
"Hükümetin insanların hayatlarıyla oynadığı bu olağanüstü halin devam etmesi kabul edilebilir mi?"
Dans notre vie de tous les jours, l'état d'urgence n'est pas plus sécurisant que vigie pirate! Pas plus d'effectifs, pas plus de sécurité
— NICOLEO (@nicoleodera) July 20, 2016
"Her gün hayatımızda olan bu olağanüstü hal korsan aramadan daha güvenli değil. Daha güçlü, daha güvende değiliz."
"Hayatımızın bu olağanüstü halden etkilenmesinden yoruldum. Olağanüstü halde parçalanan hayatlar görmekten bıktım."