ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında yapılan bir serginin katalogunda Atatürk’ün imza attığı başarıların bir yergi konusu olarak yer aldığını ifade ederek, bu ifadelerin katalogda yer almasına neden izin verildiğini sordu.
Soysal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında “Bizans’tan İstanbul’a” adlı sergiye ilişkin katalogda Atatürk’ün imza attığı başarıların bir yergi konusu olarak yer aldığını, bu metnin Türkiye Cumhuriyeti’nin ve onun kurucusunun tanıtımında bir “yüz karası” niteliğinde olduğunu savunan Soysal, katalogda Cumhuriyet döneminde İstanbul’un şöyle anlatıldığını aktardı:
“...Fakat İstanbul’un Avrupa koruması altında bir serbest bölge olarak yaşamını sürdürmesine karşı, bu oyunu bozan tepki ‘Asya Minör’den gelmiş. Milliyetçi direniş Anadolu’yu kontrol edip, ardından İstanbul’u geri almayı başarmış. Şehir kurtulmuş evet ama Mustafa Kemal Paşa ve milliyetçi güçleri tarafından kurulan yeni rejimin kurallarına boyun eğmek zorunda durumunda kalmış. Başkent Ankara’ya taşınmış ve İstanbul fiili olarak, siyasi ve ekonomik olarak marjinalize edilmiş. Şehir, bunların zararlarını ciddi olarak görmüş. Hızla boşalmış, özellikle gayri-Müslümler onu terk etmiş. 1950’lere kadar İstanbul ancak devletin yeni önceliklerinin dışında yaşayarak bitkisel hayatta varlığını sürdürebilmiş ve hatta arada geçmişe sempatiyle bakması üzerine şüpheler oluşmuş. Ama savaş sonrasının ekonomik patlamasıyla kent yeniden güçlenerek kendine gelmiş.”
Atatür’ün günlük siyasi amaçlara alet edilmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade eden Soysal, sergide Atatürk’ün gerçekleştirildiği devrimlere, laik, demokratik Cumhuriyetin aydınlık yüzüne ilişkin bir tanıtımın olmamasının da son derece üzücü ve düşündürücü olduğunu kaydetti. Soysal, Bakan Günay’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
“-Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinlik ve projelerinin belirlemesi kim ya da kimler tarafından yapılmıştır?
-Bu etkinlikler içinde Mustafa Kemal Atatürk ve devrimlerinin anlatıldığı bir proje var mıdır? Varsa projenin adı nedir? Kim tarafından yapılmıştır?
-Bizans’tan İstanbul’a sergisindeki Cumhuriyet Dönemi’ne ilişkin metin kim tarafından yazılmıştır?
-Bu etkinliğe ilişkin bütçe nereden karşılanmıştır?
-Uluslararası alanda pek çok kişi tarafından okunacak bu metinlerin sanatsal ve tarihsel içeriğine ilişkin yetkili ve sorumlu olan kim ya da kimlerdir? Kataloğun sorumlusu kimdir?
-Böyle büyük bir sergide Türk tarihinin objektif bir şekilde anlatılması gerekirken siyasi bir kaygı ile yazıldığı ortaya çıkmaktadır. İsteyen kişinin tarihi istediği biçimde anlatıp, yorumlaması ve bunları uluslararası bir etkinlikte yer alan bir kitapta yayınlatması mümkün müdür?
-Cumhuriyet Dönemi’nin anlatımında Mustafa Kemal Atatürk’e dair uygunsuz ve saygısız ifadelerin yer almasına neden izin verilmiştir?” (ANKA)