HABER

Fransa'daki haşema yasağına yasak geldi

Fransa'da büyük tepkiye neden olan haşema ve burkini yasağına yargıtaydan 'yasak' geldi.

Fransa'daki haşema yasağına yasak geldi

Harpy Motta / Mynet Haber

Çoğunlukla sağ görüşlü belediye başkanları tarafından yönetilen en az 31 Fransız beldesinde uygulanan haşema ve burkini yasağı, Nice'te gerçekleşen olay ile dünya medyasının tam merkezine oturdu.

Yasağın kaldırılması için Fransa Yüksek Mahkemesine başvuran bir İnsan hakların örgütü ve anti-islam karşıtı söylevleri inceleyen bir grup, olumlu sonuca ulaştı. Yasağın din özgürlüne zarar vermeyi meşrulaştırdığını belirterek, mahkeme yasağı onaylanmadı.

Yasağı destekleyen kişiler, yakın geçmişte yaşanan terör olaylarının sonucunda oluşan gerilimi, İslami giyiniş ile provoke edilebileceği iddiasını öne sürerek ellerini güçlendirmeye çalıştılar. Böylece Fransız sekülerizmine zarar verebileceğini düşündükleri, örtünen Müslüman kadınların kıyafetlerine göz diktiler.

Yasaklamayı savunan Müslüman olmayan politikacılar ise Müslüman kadınlar adına en iyi şekilde karar verebileceklerini belirtip, bu mazeretleri ile kendi sırtlarını sıvazladılar.

Örnek olarak, Fransa Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol'a göre burkini, toplumda artık kullanılmayan bir görüntü ile kadınları temsil etmekte. Geçmişe bakıldığında, Rossignol'un daha da ilginç yorumlara da imza attığı görülüyor. Bunlardan biri ise başını örten kadınların, köleliği destekleyen siyahilere benzediği.

Fakat fark edilmeyen en önemli durum ise bu yasakların, Müslüman kadınlarının yararına değil aksine zararına olacağının düşünülmemesi. Yasakların, ister kendi özgür iradesiyle örtünmeyi seçsin veya seçmesin, Müslüman kadınları toplumdan uzaklaştıracağı aşikar gözüküyor.

Aşağıdaki tweet, Nice'teki IŞİD saldırısı sonucu ölenlerden birini gösteriyor ve bu kişi yaşasaydı bugün burkini ya da haşemayla plajda oturamayacağını söylüyor.

Fransa 2015 yılından bu yana terörist saldırıları nedeniyle 200'den fazla vatandaşını kaybetti. Alınan bu önlemlere ve kendilerine göre yapılan iyiliklere bakılınca hep tek taraflı düşünüldüğü görülüyor. Fakat Cannes'te üzerindeki haşema yüzünden ceza alan alan kadının Fransa vatandaşı olduğu ve ailesinin 3 jenerasyondur Fransa'da yaşadığı gözden kaçırmamamız ve 84 kişinin öldüğü Nice terör saldırısında yaşamını kaybedenlerden 30'unun Müslüman olduğunu da unutmamamız gerekiyor.

Kaynaklar: bloomberg.com, theconversation.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler