PARİS (İHA) - Fransız La Chaine Info televizyonunda açık oturuma katılan Fransa Maliye Bakanı Nikola Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğiyle ilgili kişisel çekincelerini herkesin bildiğini söyledi.
Türkiye'nin Birliğe üyeliği konusundaki çekincelerinin, zina konusunda ısrar etmekten vazgeçilmesiyle ilgili olmadığını kaydeden Sarkozy, durumun daha ciddi nitelik taşıdığını ama Cumhurbaşkanı Jacques Chirac gibi kendisinin de Türkiye'ye "reddedilmişlik duygusu' verilmemesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Nikola Sarkozy, bu durumda iki seçenekle karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Ya Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık statüsü verilmeli, ki ben bunu destekliyorum; ya da Türkiye, Birlikle bütünleştirilmeli, ki ben bunu istemiyorum" dedi.
En iyi hesaplarla bile, herşey yolunda giderse, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının 15 yıldan önce gerçekleşmeyeceğini söyleyen Fransa Maliye Bakanı, "Türkiye'nin Avrupa'ya katılması gibi önemli bir konuda Fransa'da halkoylaması yapılması ve Fransız halkının görüşünün öğrenilmesi ardından karar alınmalı" diye konuştu.
Kendi adına, Türkiye hakkında çekinceler taşıdığını söyleyen Sarkozy, "Bunun, Türkiye'nin Müslüman olmasıyla ilgisi yok. Bence bu noktayı dikkate almamalıyız. Ama Türkiye'nin tek başına 10 yeni Avrupa ülkesinin toplamı demek olması, hayli önemli birşey" şeklinde konuştu.
Gelecek ay iktidar partisinin liderliğini elde etmek üzere adaylığını koymuş olan Maliye Bakanı Nikola Sarkozy, 2050 yılında 100 milyonluk bir nüfusa sahip olabilecek bir Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin yeni anayasasındaki oylama kuralları çerçevesinde en fazla oy hakkına sahip ülke olacağına işaret etti. Sarkozy, sorunun Türkleri reddetmek sorunu olmadığını; tersine, Türklerin askeri, siyasi ve ekonomik düzeyde Avrupa Birliği'yle ortaklık ilişkisi içine alınması gerektiğini kaydetti.