LONDRA (ANKA)- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, doğruluğu tartışmalı olan hadislerin ayıklanması için yaptığı çalışmaların yurt dışındaki yankıları sürüyor.
Financial Times gazetesi, başyazısında Türkiye'deki çalışmaların bitmek üzere olduğu haberleri için "Potansyel olarak çok büyük –ve çok tartışmalı– bir gelişme" yorumunu yaptı. Financial Times gazetesi, "İslam'ın mesajı yeniden ele alınması" başlığı ile yayınladığı başyazısında "Medeniyetler Çatışması" savının destekçilerinin, Müslüman dünyasının sorununun, reform yönünde yeterince çaba göstermemesinden kaynaklandığı tezinden çok hoşlandıklarını belirterek bunların İslam'ın Yunan bilim ve felsefesini yeniden ortaya çıkartarak Avrupa'yı karanlık çağından kurtardığını, Rönesans'ı mümkün kıldığını kaydetti.
Buna karşın, modern İslam düşüncesinin, bazı handikaplardan olumsuz etkilendiğini belirten gazete, Türkiye'de hadislerin yeniden yorumlanması çalışmalarının bitmek üzere olduğu haberler için "potansyel olarak çok büyük –ve çok tartışmalı– bir gelişme" olarak nitelendirdi. "Modern bilginlerin birçok Hadis'in, İslam'ın özgün mesajlarına yabancı, kültürel gelenekleri ve özellikle kadınları sosyal kontrol mekanizmalarını ortaya koyduğuna" inandıklarını yazan gazete, Türkiye'de sürdürülen ve "Reformcu neo İslamcı hükümetince cesaretlendirilen" çalışmalarda "gerçekten modernize edilmiş bir İslam" fikrinden hareket edildiği görüşünü dile getirdi.
İngiliz gazetesi, birçok ilerici Müslüman din adamlarının olduğunu, ancak teolojik ve felsefi tartışmalara olan "tarihi antipati"nin İslam için handikap" oluşturduğu görüşünü savunurken de "Türkiye, tek başına bunun üstesinden gelemez" dedi. Gazete, Türkiye'nin "Suudi Arabistan'daki Vahabi köktendinciler ve Mısır'daki Müslüman muhafazakarlarınca laiklik tarafından doğru yoldan saptırılmış, İslam'ın periferisindeki" bir ülke olarak gösterileceği" yorumunu yaptı.