LONDRA (ANKA) – Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının ulusal bir kriz haline geldiği, bunun ardından yaşananların yargı ile AKP arasındaki yeni gerginlikleri yaratmakla tehdit ettiği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Cihaner olayı için, “Türkiye’de yargıdaki derin çatlakları gözler önüne serdi ve laik hakimler ile iktidardaki AK Parti arasındaki ihtilafı canlandırdı” yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ile Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının yarattığı sarsıntıyı değerlendirirken ilk başta Cihaner olayının “ulusal bir kriz” haline gelebileceği gibi görünmediğini kaydetti.
Ancak “Ergenekon” üyeliği ile suçlanan başsavcısının tutuklanmasının “yerel bir tartışmayı yüksek politika meselesi”ne dönüştürdüğünü belirten gazete, “Türkiye’de yargıdaki derin çatlakları gözler önün serdi ve laik hakimler ile iktidardaki AK Parti arasındaki ihtilafı canlandırdı” görüşünü dile getirdi.
HSYK’nın Erzurum özel savcılarının yetkilerini geri alma kararına, buna yüksek yargıdan gelen desteğe ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın eleştirilerine de yer verildiği haberde, Arınç, tutuklamanın politik olduğunu reddetse de Cihaner’in Erzincan’daki İslamcı mezhepleri soruşturmuş olmasını, laiklerin, Ergenekon soruşturmasının, AKP muhaliflerine gözdağı vermek için kullanıldığı yönündeki kuşkularının lehindeki bir faktör olarak değerlendirildi.
İngiliz gazetesi, “Tartışmaların AKP ile yüksek yargı arasındaki yeni gerginlikleri yaratmakla tehdit ettiğini” de belirttiği haberinde “Ancak atışma, yargı içerisindeki laiklerin, AK Parti iktidara geldiğinden bu yana giderek artan sayıda atanan savcıların lehinde zemin kaybetmekten korktukları bir güç mücadelesini de gözler önüne seriyor” ifadeleri de kullanıldı.
-“SEÇİME GÖTÜREBİLECEK KAPTAMA DAVASI VEYA YARGI REFORMU PİYASALARI ETKİLEYEBİLİR”-
Borsadaki düşüşü, yatırımcıların gelişmeleri yakından izlediklerinin göstergesi olarak değerlendiren gazete, analistlere dayanarak, “Erken seçime yol açabilecek yeni bir kapatma davası veya hükümetin Anayasa reformuna yönelik bir girişimi, piyasalardaki hissiyatı olumsuz etkileyebilir çünkü son anketler, AK Parti’nin kesin bir çoğunluk sağlayacağından emin olamayacağını gösteriyor” diye yazdı.
Buna karşın, gazete, EFG İstanbul Securities Baş Ekonomisti Baturalp Candemir’in ise, Erdoğan’ın erken bir seçime gitmeye pek istekli görünmediğini ve “Ankara’daki Bizans oyunları”nın yatırımcıları korkutmaması gerektiğini söylediğini belirtikten sonra şöyle devam etti:
-“YARGI REFORMU HASSAS KONU”-
“Ancak yargının politize olmuş hizipleri arasındaki iç çatışmalar, yargı reformları için yol hazırlayabilir. Bu reformlar, Türkiye’nin katılım sürecinin AB gözlemcilerince bir öncelik olarak etiketlenmiş olsa da hassas olduğunu kanıtlandı. Çünkü AK Parti ile muhalifler arasındaki güç dengesini değiştirebilir.”
Gazete, habere son verirken de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, hızlı bir yargı reformuna ihtiyaç olduğunu söylerken bunun yeni sorunların ve kutuplaşmanın nedeni olmaması gerektiğini vurguladığına da dikkat çekti.(ANKA)