Füle, "23. faslın kapsama altına aldığı konuların içerisinde herhangi bir tabu olarak nitelendireceğimiz bir alan yok. Burada önemli vurgulamamız gereken şey şu; işbirliğimize devam edeceğiz, işbirliğimizi yakınlaştırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Adalet Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Ergin, yapısal sorunlardan kaynaklı yargılamaların uzaması ve evrensel değerlerle Türk yargısının içtihatlarının uyumlu hale gelmesi için alınacak tedbirlerin, yargının Türkiye'de iki temel sorunu olduğunu ve bu iki başlığı değerlendirdiklerini söyledi.
Yüksek yargıyı güçlendiren çalışmalarla iki yıla kadar Türkiye'de uzun süren yargılama sorununun ortadan kalkacağını ifade ettiğini belirten Ergin, yapılan çalışmalarla orta vadede Türkiye'de yargıya ilişkin sorunların önemli ölçüde aşılacağını paylaştıklarını belirtti.
-"İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAPSAYAN 4.YARGI PAKETİ MEMNUN EDİCİ"
Stefan Füle, 23. faslın yargı ve temel hakları içerdiği için son derece önemli olduğunu ve anayasa reformuyla da yakından bağlantılı olduğunu vurgulayarak, "Elimizden geleni yaptığımız zaman sonuç da elde edeceğiz ve Pozitif Gündem her şeyden önce Türk vatandaşlarına katkı sağlayacak" dedi.
Siyasi desteğin varlığının da çok önemli olduğunu belirten Füle, "Özellikle yolsuzlukla mücadele alanında, özellikle 4. Yargı Reform Paketi'nin de hayata geçirilmesi niyeti bizleri memnun etmekte" diyerek şöyle devam etti:
"Çünkü, 4. paket özellikle ifade ve basın özgürlüğü alanında da yeni reformları kapsamakta ve bahse konu paket aynı zamanda ifade özgürlüğü, özgürlük ve güvenlik hakkı ve adil yargılanma hakkı gibi son derece temel alanlardaki sorunları çözümlemek için önemli fırsatlar yaratacak."
-"HAK BATILA GALİP GELECEKTİR VE TÜRKİYE SAYGIN EŞİT BİR ÜYE OLACAKTIR"-
Egemen Bağış, yapılan reformlarla Türkiye'nin kararlılığının çok net bir şekilde ortada olduğuna dikkat çekerek, "Artık zamanın ruhu Türkiye'nin yanındadır. Eninde sonunda hep söylediğimiz gibi hak batıla galip gelecektir. Türkiye, AB içerisinde saygın eşit bir üye olacaktır" dedi.
-"23. FASLIN KAPSAMINDA TABU YOK"-
Stefan Füle, vicdani red ve zorunlu din dersinin kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine, bu konuları bundan sonraki toplantılarda ele alacaklarını belirterek, "23. faslın kapsama altına aldığı konuların içerisinde herhangi bir tabu olarak nitelendireceğimiz bir alan yok. Burada önemli vurgulamamız gereken şey şu; işbirliğimize devam edeceğiz, işbirliğimizi yakınlaştırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 33 fasıldan sosyal politika ve istihdam faslı ile rekabet ve kamu ihale fasıllarını Türkiye'nin ekonomik durumuna zarar vereceği için açmak istemedikleri yönündeki açılmasına ilişkin bir soru üzerine ise Füle, kapalı olan hiçbir fasıldan mutlu olmadıklarını ifade ederek, söz konusu üç faslın kolay olmadığını, önceki genişleme süreçlerinde de katılım sürecinin en zorlu konuları olduğunu ve destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. (ANKA)