LONDRA/PARİS/MADRİD(ANKA) - Zürih’te protokollerin imzalanmasından dört gün sonra Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında Bursa’da oynanan maç ve iki ülke cumhurbaşkanlarının buluşması yabancı basında yankı buldu Yabancı gazeteler, “Futbol sahasında diplomasi” , “Düşmanlığa son veren vuruş”, “Eski düşmanlar futbolda birleşti”, “Futbol diplomasi, barışmayı kesinleştirdi” gibi yorumlar yaptı.
-FİNANCİAL TİMES: “FUTBOL SAHASINDA DİPLOMASİ”-
“Türkiye’de futbol sahasında diplomasi. Eski Osmanlı başkenti Bursa’da futbol taraftarlarına, bir asırlık düşmanlığa son verme istediğinin göstergesi olarak en iyi Türk evsahipliğini sergileme talimatı verildi.”
-TİMES: “DÜŞMANLIĞA SON VEREN VURUŞ”-
“Futbol, Ermenistan ile Türkiye arasındaki düşmanlığa son veren vuruşu yaptı. İki ülkenin hükümetleri arasındaki görüşmeler 2005 yılında başladı ama ulusal tartışmayı başlatan Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl Erivan’daki bir maça katılması oldu.”
-LİBERATİON “SPOR DİPLOMASİSİNE DÖNÜŞ”-
“Türkiye ve Ermenistan: ‘spor diplomasisine dönüş. Türk-Ermeni anlaşmalarının imzalanmasından dört gün sonra iki ülke milli takımları, çok siyasi bir buluşmada karşı karşıya geldi.”
-İNDEPENDENT: “İKİ ESKİ DÜŞMAN FUTBOL MAÇINDA BİRLEŞTİ”-
“Tarih yaparken: İki eski düşman futbol maçında birleşti. Türk ve Ermeni liderleri, ilişkileri yeniden tesis etmekten sonra birlik gösterisini yaptı.”
-EL PAİS: “FUTBOL DİPLOMASİSİ, BARIŞMAYI KESİNLEŞTİRDİ”-
“Futbol diplomasisi, Türkler ile Ermeniler arasındaki barışmayı kesinleştirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin anlaşmaların imzalanmasından dört gün sonra Türkiye ve Ermenistan Cumhurbaşkanları, kayda değer olaylar olmadan sona eren iki milli takım arasındaki maçı seyrettiler.”
-LE MONDE: “ERMENİSTAN MARŞI YUHALANDI”-
“Bursa’da Türkiye-Ermenistan maçının başlangıcında Ermenistan marşı bol bol yuhalandı. Sunucunun çağrılarına karşın barış işareti olarak güvercinlerin uçurulurken Türk izleyicileri Ermenistan ulusal marşını gürültü ile yuhaladılar. Bu futbol maçı, Zürih’te barışma anlaşmalarının imzalanmasından dört gün sonra iki ülke için çok sembolik bir olay idi.”(ANKA)