Manchester United’ın ve belki de dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbol yıldızlarından biri olarak kabul edilen Geroge Best’in, annesi Rum, babası Türk bir “Kıbrıslı” olduğu, İrlandalı aileye evlatlık verildiği öne sürüldü."Bunu bütün Lefkeliler çok iyi biliyor” diyen çok güvenilir bir kaynak, Best’in 1960’larda ve 1970’lerin başında Lefke’ye gelip, “biyolojik babasını” gördüğünü iddia etti. Aynı kaynak, şunları anlattı:
"ANNESİ RUM, BABASI ÇOK TANINMIŞ LEFKELİ BİR TÜRK"
“George Best, bir yasak aşkın ürünüdür. 1940’lı yılların ortalarında İngiltere’de dünyaya geldi. Ancak annesi, Limasollu bir Rum, babası ise şu anda hayatta olmayan çok tanınmış bir ailenin ferdi Lefkeli bir Türk’tür. Annesinin ailesi, kızlarının bir Türk’ten evlilik dışı çocuğu olmasını kabul etmediler. Kızlarını İngiltere’ye gönderdiler. Doğum orada gerçekleşti ve George Best, İrlandalı bir aileye evlatlık verildi. Birçok kişi iyi biliyor, George Best, Lefke’ye geldi ve biyolojik babası ile tanıştı.”
ÇEŞİTLİ KAYNAKLAR DOĞUM YERİNİ 'BELFAST' DİYE YAZIYOR
Çeşitli kaynaklar, efsanevi futbol yıldız George Best 22 Mayıs 1946'da Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta doğdu. 1963 ve 1974 yılları arası Manchester United'da oynadığı zamanlarda kariyerinin en parlak günlerini geçirdi. Kırmızı Şeytanlar'ın 1965, 1967 lig 1968 Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluklarını kazanmasında önemli rol oynadı. 1968'de Avrupa Yılın Futbolcusu seçildi. 37 kez Kuzey İrlanda Milli Futbol Takımı forması giyip, 9 gol kaydetti. Bu 9 golün dördü Kıbrıs, diğerleri ise Arnavutluk, İngiltere, İskoçya, İsviçre ve Türkiye’ye karşıydı. Futbol sahalarındaki başarısının yanı sıra, hızlı gece hayatı ve alkole olan tutkusu ile bilinen Best, 25 Kasım 2005'te yaşamını yitirdi.
KIBRIS'TA TATİL YAPMAYI ÇOK SEVİYORDU
George Best, 2001 yılına kadar Kıbrıs’ta çok tatile gelen biriydi. 2001 yılında 55 yaşındayken Limasol’a tatile geldi. Yanında 29 yaşındaki karısı Alex vardı. Best burada hastalandı ve hastaneye kaldırıldı. Best’in Kıbrıs’ta hastaneye kaldırıldığı haberleri tüm İngiliz gazetelerinde ön sayfalardan duyurulmuştu.
Kariyeri başarılarla dolu Best, 37 kez Kuzey İrlanda Milli Futbol Takımı forması giyip, 9 gol kaydetti. Bu 9 golün dördü Kıbrıs, diğerleri ise Arnavutluk, İngiltere, İskoçya, İsviçre ve Türkiye’ye karşıydı. 15 Mayıs 1971’de, İngiltere karşısında Belfast’taki Windsor Park stadında kariyerinin en ünlü “gol”ünü kaydetti.
İngiltere kalecisi Gordon Banks degaj ile topu oyuna sokmak için topu havaya attığında, George Best topa ayağını sokup onu daha da havalandırdı ve topa doğru koşmaya başladı. Banks’tan hızlı koşup topa yetişen Best, topa kafayla müdahale ederek, boş kaleye gönderdi ancak hakem Alistair Mackenzie tarafından gol iptal edildi.
Best 1970’lerde düzensiz form grafiği ve saha dışı problemlerine rağmen Kuzey İrlanda milli takımına seçilmeye devam etti. Milli takımda zaman zaman çok başarılı oyunlar çıkarıyordu. 1978 FIFA Dünya Kupası elemelerinde oynanan bir maç için Kuzey İrlanda, Rotterdam’a Hollanda ile oynamak için gitti. Maç, Hollanda’nın Dünya Kupası’nda iki kez üst üste final oynadığı dönemin tam ortasına ve Johan Cruyff’un en parlak dönemine denk geliyordu. Maçın beşinci dakikasında Best sahasının solunda topla buluştu. Kaleye doğru ilerlemek yerine, sahanın ortasına doğru topu süren Best, üç Hollandalı oyuncuyu geçip, sahanın en sağındaki Cruyff’un yanına geldi. Best, topu rakibine doğru sürüp, bacak arasından topu geçirdi.
Best’in 1982 FIFA Dünya Kupası kadrosuna dahil edilmesi teknik adam Billy Bingham tarafından düşünülse de 36 yaşındaki futbolcuyu yaşı ve alkol bağlantısı nedeniyle kadroya almamaya karar verdi.
EFSANEVİ ATLET FATIMA WHITBREAD DE KIBRISLI BİR TÜRK AİLENİN ÇOCUĞUYDU
İngiltere’nin efsane atletlerinden Fatima Whitbread de Kıbrıslı Türk bir ailenin çocuğuydu. İngiliz Kraliçesi tarafından “MBE” (Şövalyelik) unvanı verilen kadınlar cirit atmada, 1986 Avrupa, 1987 Dünya şampiyonlukları bulunan, 1984 Los Angeles Olimpiyatları üçüncüsü ve 1988 Seul Olimpiyatları ikincisi ünlü atlet, 3 Mart 1961’de, Kıbrıslı ailenin çocuğu olarak, Fatma Vedat adıyla dünyaya gelmiş, daha sonra İngiliz ailesine evlatlık verilmişti.