HABER

Futbol endüstrisi kayıt altına alınıyor

İSTANBUL (İHA) - 2008-2009 sezonunda uygulamaya alınacak UEFA Licensing System ile Futbol endüstrisi kayıt altına alınıyor.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin (TKYD) Levent Ersalman, Tayfun Bayazıt, Ümit Hergüner, Rint Akyüz, Mete Başol katılımıyla düzenlediği panelde, 2008-2009 sezonunda hayata geçirilecek uygulamalar tartışıldı. Yeni UEFA sistemi ile sportif, altyapı, idari, hukuki ve mali kriterleri içeren asgari kriterleri her ülkenin kendi sistemine adapte etmesi öngörülüyor.

Türkiye'de kurumsal yönetim anlayışının yaygınlaşmasına, benimsenmesine ve en iyi uygulamalarla hayata geçmesine öncülük etmek amacıyla kurulan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, özel sektörde yaşanan yapılanma sürecinin spor kulüplerini ne ölçüde etkileyeceğini tartışmak amacıyla "futbol ve kurumsal yönetim" adı altında bir panel düzenledi. Yeni sistemde UEFA karşılaşmalarına katılacak kulüplerin yerine getirmesi gereken asgari zorunlu kriterleri "Klüp Lisanslama El kitapçığı"nda biraraya getiriyor. Uygulamaya alınacak kriterler ile futbolun her yönüyle standartlarının yükseltilmesi, genç oyuncuların eğitimi ve bakımına öncelik verilmesi, kulübün yönetim ve organizasyonunun yeterli düzeyde olmasının sağlanması, kulüplerin sportif altyapısının seyirciler, medya mensupları ve sporcular açısından gerekli kriterleri sağlayacak şekilde adaptasyonu, şeffaflık ve güvenilirliklerini artırarak yatırımcılarının korunmasına öncelik vermesi, ekonomik ve mali yeterliliklerinin iyileştirilmesi, uluslararası karşılaşmaların devamlılığının korunması ve mali fair play'in izlenmesi hedefleniyor.

Tüm dünyada transferlerin "transfer eşleme sistemi" adı altındaki bilgisayar sistemine girmesi planlanırken, ek protokol ile yapılan sözleşmelere son verilecek. Sistem ile vergi denetimi etkinleştirilirken kulüplerin mali durumu dahil tüm veriler kayıt altına alınacak. A, B "zorunlu" ve C "en iyi uygulama" olmak üzere 3 farklı kriterde değerlendirilmeye alınacak kulüpler, zorunlu kriterleri yerine getirmedikleri takdirde UEFA kulüp karşılaşmalarına katılmak için lisans alamamaya kadar giden yaptırımlar ile karşı karsıya kalabilecekler.

Bu arada kurumsal yönetim; şirketlerin yönetim ve denetiminin, hesap verilebilirlik, açıklık ve güvenilirlik ilkeleri çerçevesinde yürütülmesini amaçlayan ve bununla ilgili araçları oluşturan bir sistem. Kurumsal yönetimde, sözü edilen ilkeler, performans ölçümü ve geliştirilmesi esasına dayalı olarak, birbirleriyle ilişkilendirilmekte ve ilkelere birbirleriyle bir bütünlük oluşturacak şekilde işlerlik kazandırılmaktadır. Yönetim ve denetim kademeleri ile hissedarların yetki ve sorumluluklarına açıklık getirilerek, şirket yönetim sistemine olan güven güçlendirilmekte, yöneticilerin faaliyetleri nedeniyle bireysel olarak hesap vermeleri sağlanıyor.

TKYD ise, kurumsal yönetim anlayışının ülkemizde tanınmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş, en iyi uygulamaların yaygınlaşıp uygulanmasını sağlamak amacıyla Ocak 2003'te faaliyetine resmen başladı. Derneğin amacı şirketlerin yönetim kurulları ile çalışıp kurumsal yönetimin ilkeleriyle ve en iyi uygulamalarıyla tanışmaları, bunları benimsemeleri ve uygulamaları için gerekli deneyimi ve birikimi kendilerine aktarmak, her adımda yardımcı olmaktır. Nihai amaç; Türkiye'deki şirket ve kurumların dünyanın en ileri ülkelerindeki kurumlarla eş değerde performans ve kalıcılık hedeflerine ulaşmalarını sağlamak ve Türk şirketlerinde finansal ve yönetsel şeffaflığı artırmak.

En Çok Aranan Haberler