Meclis Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, son haftalarda sahalarda spor dışı tezahürat ve olayların yaygınlaştığı kaydedildi. Kardeşliğin, insanca rekabetin ve barışın yansıması olan spor oyunlarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışların hızla arttığına dikkat çekilen önergede Bursaspor-Diyarbakırspor maçındaki olaylar hatırlatılarak şöyle denildi:
“Olaylar adeta 'geliyorum' demişken, Futbol Federasyonu, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı önlemler almakta gecikmiş, devletin diğer birimleriyle koordinasyon kurarak olayları önleme yönünde yeterli çabayı sarf etmemiştir. Bir çok bakanlıktan daha fazla bütçeye sahip olan Federasyonun ve Bakanlığın olayların önlenmesi için gerekli güvenlik önlemlerini almaması, medya aracılığıyla psikolojik hazırlıklar yapmaması anlaşılamamıştır. Dünyada futbol şiddetin ve ırkçılığın en fazla ortaya çıktığı bir spor dalıdır. Bu nedenle futbolun patronu olan uluslar arası kuruluşlar en fazla bu konularda kampanyalar yapmaktadır. En ağır cezalar bu yöndeki tezahürat ve fiillere verilmektedir. Ne var ki bu yöndeki çalışmalar ülkemizde yeterince yapılmamaktadır. Takımlar sahaya çıkmaya korkar hale gelmiştir. Kamuoyunda 'devletin olaylara tümüyle el koyması için daha vahim olayların olması mı beklenmektedir?' sorusu sorulmaktadır. Sporda siyaset artmıştır. Adeta spor siyasete alet edilmektedir. Hızla önlem alınmadığı takdirde, Doğu ve Güney Doğu illerinin takımlarına yönelik benzer hareketlerin yapılması, olayların bu illerdeki futbol maçlarına da yayılması ihtimali artacaktır.”
Önergede, olayların daha da genişlememesi, olumsuz örnek olmaması ve daha büyük toplumsal olaylara neden olmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.
ANKA