HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Futbolun "sanal şirketleri"

Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Sudi Apak, borcu bulunan futbol kulüplerine ait Sportif AŞ'lerin çok yüksek karlılık ve sağlam özkaynak temelinde faaliyetlerini sürdürmelerinin bu kuruluşları "sanal şirketler" durumuna getirdiğini ileri sürdü.

Apak, futbol sektörünün, dijital yayın olanaklarını da arkasına alarak hızla küreselleştiğini ve dernek şeklinde teşkilatlanan futbol kulüplerinin iktisadi faaliyetlerin içine girdiklerini belirtti.Futbol kulüplerinin bütçelerinin trilyonlarla ifade edildiğini kaydeden Apak, "Sektörün parasal hacmi her geçen gün büyümektedir. Hızla ticarileşen futbol, bu anlamda değişim ve gelişim göstererek bir çeşit 'show-business' özelliği göstermektedir" dedi. Kulüplerin ticari ürün satışlarını halka açtıkları şirket üzerinden
değil de kurdukları ayrı şirketler üzerinden yürütmelerinin nedenini vergi muafiyetinden yararlanmak olduğunu iddia eden Apak, şöyle devam etti: "Dernek statüsünde teşkilatlanmış spor kulüplerinin bir takım avantajları vardır. Bunlar arasında, yapılan bağış ve yardımları, gelir ve kazançtan indirme, KDV ile damga vergisi ve harç istisnasını uygulama hakkına sahip olma, veraset ve intikal vergisi muafiyeti ile emlak vergisi ve gümrük vergisi istisnasına tabi olma yer almaktadır."

Beşiktaş Spor Kulübünün şirketleşmede İngiliz modelini esas aldığını ifade eden Apak, şöyle konuştu: "Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor Sportif AŞ'lerde gelirlerin Sportif AŞ'lerde giderlerin ise kulüplerde kaldığı gelir ağırlıklı bir şirket yapılanması görülürken, Beşiktaş Sportif AŞ'nin bünyesinde ise anılan kulüplerimizden farklı olarak, profesyonel futbol şubesinin tüm aktif ve pasifiyle devir olunduğu İngiliz modeli icra edilmektedir. Bu yüzden Beşiktaş dışındaki üç kulübün hisseleri yatırımcı açısından daha cazip olarak yorumlanabilir. Beşiktaş ise yatırımcıları kulübün nimet ve külfetine ortak ederek temettü dağıtmaktadır. Galatasaray ise kulüp olarak finansal darboğazda olmasına karşın üçüncü kişi ve kurumlara 14,5 milyon dolar temettü ödemesi gerçekleştirmiştir. Oysa anılan tutarla takımın rekabetçi yapısını yükseltebilmek mümkün olabilirdi.Kulüplerimiz borç batağındayken Sportif AŞ'lerin çok yüksek karlılık ve sağlam özkaynak temelinde faaliyetlerini sürdürmeleri, bu kuruluşları bir bakıma sanal şirketler durumuna getirmektedir."

En Çok Aranan Haberler