HABER

Füze kalkanında uzlaşma sağlandı

NATO devlet ve hükümet başkanları, İttifak'ın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsepti onayladı.

Füze kalkanında uzlaşma sağlandı

Zirvede Türkiye’nin kaygıları giderilirken, İran tehdit olarak yer almadı. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil ettiği zirvede İran’ın özellikle belirtilmemesi, güvenliğin bölünmezliği ve maliyetin ortaklaşa paylaşımı yönündeki üç talebi karşılandı. Ankara, bu isteklerin karşılanması üzerine uzlaşmaya onay verdi.

Soğuk savaş döneminin ardından 3 kez belirlenen strateji belgesinde, füze kalkanı konusunda onay yer alırken teknik ayrıntılar bulunmadı. NATO’da sağlanan bu uzlaşmaya rağmen, asıl zorlu sürecin bundan sonra başlayacağı ifade ediliyor.

Kritik temaslar başlıyor Füze kalkanı konusunda uzlaşmaya varan NATO ülkelerinin, sonraki süreçte ilk iş olarak füzeleri ve radarları yerleştireceği toprakları belirlemesi öngörülüyor. Radarlar için birinci sırada Türkiye yer aldığı için NATO, ilk olarak Ankara’nın kapısını çalacak. Uzmanlar bu süreçte NATO ile Türkiye arasında zorlu pazarlıkların kapıda olduğunu belirtiyor.

Kolektif savunma unsuru İttifakın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konseptinin onaylandığı belgede “Halklarımızı ve topraklarımızı balistik füze saldırılarından koruma kapasitesi geliştirmek, kollektif savunmamızın temel unsurudur” denildi. Bunun ittifakın güvenliğinin bölünmezliği ilkesine katkı yapacağı vurgulandı.

NATO ve AB ortak vurgusu Belgede, AB üyesi olmayan Türkiye, Norveç ve İzlanda gibi NATO müttefiklerinin AB misyonlarına önemli katkı yaptığı vurgulanarak, “NATO ve AB arasında stratejik ortaklık için AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerinin bu çabalara bütünüyle katılımı elzemdir” denildi.
Hiç bir ülke düşman değil Nükleer cay- dırıcılık politikasının sürdürüleceğine işaret edilen yeni stratejik konseptte, “İttifak, hiçbir ülkeyi düşman olarak değerlendirmez. Fakat hiç kimse, herhangi bir üyenin güvenliği tehdit edildiğinde, NATO’nun kararlılığından şüphe duymamalıdır” ifadesine yer verildi.
NATO ile işbirliği daveti Belgede Rusya, füze savunma sisteminde NATO’yla işbirliğine davet edildi. ABD Başkanı Barack Obama, “Savunma sisteminde mutabık kaldık. Füze kalkanı sistemi tüm NATO ülkelerini kapsayacak” dedi.

En Çok Aranan Haberler