HABER

Füzeler rampaya ay başında çıkacak

Uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesinde teklif verme süresi 1 Mart’ta sona eriyor.

ANKARA (ANKA) – Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli projeleri arasında yer alan ve Türkiye’yi olası füze saldırılarına karşı koruyacak olan uzun menzilli hava savunma sistemi projesinde nihayet son aşamaya gelindi.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, toplam 4 adet uzun menzilli hava savunma füze alımı ihalesinde son teklifler Mart ayı başında verilecek. "Uluslararası Füze Rejimi" uygulandığı için ihalede, ABD’nin Raytheon firmasının Patriot – 3, Çin’in Cpmiec firmasının FD – 2000 ve Rusya’nın Rosoboronexport firmasının S – 400 modelleri yarışması bekleniyordu. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın daveti üzerine Fransa – İtalya ortaklığı olan Eurosam firması da ihalede Samp – T modeliyle yarışacak.

Envanterdeki ekonomik ömrünü doldurmuş olan uzun menzilli hava savunma sistemlerini ikame etmek üzere, uzun menzilde ve alçak / orta / yüksek irtifada Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda olan bölge hava savunmasını derinliğine ve kademeli olarak yapabilmek amacıyla açılan ihalede, yaklaşık 1-1,5 milyar dolar maliyetli 4 adet füze savunma sistemi alımı öngörülüyor. Ancak Türkiye bu ihaleye çıkarken, Pentagon’un 13 sistem karşılığı 7,8 milyar dolarlık bir öneriyi ABD Kongresi’ne sunması ortalığı karıştırmıştı.

Bu yüksek maliyet karşısında Türkiye, Patriot’a alternatif ve düşük maliyetli sistemleri daha ciddi değerlendirmeye başladı. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar geçtiğimiz Haziran’da ABD’yi ziyareti sırasında Patriot sistemlerinin üreticisi Raytheon firmasını ziyaret etti. Bayar daha sonra sırasıyla önce Rusya daha sonra da Çin’i ziyaret etti.

-POLONYA’NIN ALTERNATİFİ DEĞİL-

Türkiye’nin açtığı yüksek irtifa hava savunma sistemi ihalesiyle eş zamanlı olarak ABD’nin Polonya – Çek Cumhuriyeti merkezli füze şemsiyesi projesini iptal etmesi kafaları karıştırdı. Ancak ABD’nin füze şemsiyesi projesi ile Türkiye’nin projeleri birbirlerinden tamamen ayrı şekilde ilerliyor. İki projede kurulması öngörülen sistemler çok farklı. Türkiye’nin “parasını ödeyerek” satın almayı düşündüğü Patriot ve benzeri sistemler, “alçak katman önleme sistemi” sınıfında yer alıyor. Bu sistemler düşmanın ateşlediği füzeyi hedefe yaklaşma safhasında önleme yeteneğine sahip bulunuyor. ABD’nin Polonya’ya kurmaktan vazgeçtiği füzesavarlar ise 35 kilometre irtifanın üzerindeki tehditleri yok ediyor ve “yüksek katman önleme sistemi” olarak adlandırılıyor. GMD adı verilen bu sistem düşman füzesini hedefe ilerlerken maksimum irtifaya ulaştığı noktada önlüyor. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler