Dinleme skandalına dair yankılar sürerken, 2 Nisan 2009’da yapılan zirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dinlenenler arasında olup olmadığı merak konusu oldu.
Bir İngiliz diplomatın Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanlığı’yla görüşmeye gittiğini haber veren İngiliz basını, Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in de ABD casusları tarafından dinlendiğine dikkat çekti.
The Guardian, Amerikan istihbaratında sözleşmeli çalışan Edward Snowden’den sızdırdığı gizli İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ ve Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) belgelerine dayalı verdiği haberde, Medvedev’ın konuşmalarını dinleyen İngiliz istihbaratçıların yazışmalarını kontrol altına almak için yabancı heyetleri, önceden ayarladıkları internet kafelerine götürdüğü ve blackberry telefonlarının yazışmalarına müdahale edildiğine dikkat çekti.
Medvedev’in konuşmalarının dinlenmesinin Amerikan NSA tarafından İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’dan yüksek düzeyde yetkililerle paylaşılan bir brifing ile organize edildiği anlaşıldı.
Hong Kong’da saklanan bilgisayar uzmanı eski NSA çalışanı Erward Snowden, The Guardian gazetesine verdiği söyleşide , GCHQ’nun yabancı heyetlerin yazışmalarını kopyalamak için sahte internet kafeleri kurduğunu, blackberry telefonların hack edildiğini ileri sürdü.
G20'de dinleme operasyonun İngiliz hükümetinde yüksek düzeyde onaylandığına dikkat çekildi. O zamanki Başbakan Gordon Brown ve İngiliz bakanlara istihbarat alınır alınmaz vakit kaybetmeden bilgi verildiği kaydedildi.
Kuzey İrlanda’da G8 Zirvesine katılan Başbakan David Cameron’a bu konuda sorular sorulunca “ Güvenlik ve istihbarat konularında yorum yapamam” dedi.
Dinlenen ülkeler arasında İngiltere’nin dostu Türkiye ve Güney Afrika’nın olması herkesi şaşırttı. DHA