Önümüzdeki 10 yıla yayılacak olan para yardımıyla, bağımsız bir teknik ekip Rusya'da ve eski Sovyetler Birliği'nin diğer ülkelerinde depolanmış olan Soğuk Savaş döneminden kalma nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların kullanılmaz hale getirilmesinden sorumlu olacak.
Program çevçevesinde şu an çoğunluğu yoksulluk içinde yaşayan Rus nükleer bilimadamlarına yeni iş olanakları sağlanması da öngörülüyor.
20 milyar doların yarısını Amerika Birleşik Devletleri verirken, kalan yarısını G-8 ülkelerinin diğer üyeleri karşılayacak.
Kanada'da süren G-8 Zirvesi'nde, Afrika'nın ekonomik ve siyasi gelişmesi için yapılacak yardıma ilişkin bir anlaşma da imzalandı.
Zirvenin ikinci gününde imzalanan anlaşma uyarınca 8'ler gurubu, Afrika'daki çatışmalara son verme ve istikrarı sağlama sözü veriyor.
8'ler, 3 yıl içinde Afrika'daki çocuk felcinin ortadan kaldırılması için tüm kaynakların seferber edileceğini de belirtiyor.
Gelişmiş ülke liderleri ayrıca, ticaret sınırlamaları ve çiftçilere verilen sübvansiyonların azaltılmasını amaçladıklarının da altını çizdiler.
Kanada Başbakanı Jean Chretien, anlaşmanın Afrika için yeni bir umudun başlangıcı olduğunu söyledi.
Ancak, Afrika'nın gelişimi ve Afrika ülkelerinin borçlarının silinmesi için kampanya yürütenler, liderlerin yeterli kaynak sağlamaktan uzak kaldığını, ticaret konusunda verilen sözlerin ise, daha önce tutulmayanların bir tekrarı olduğunu düşünüyor.