Alışık olduğumuz meydanda oturan gençlerle dolu görüntü kaybolmak üzere. Kamusal alandan, ücretsiz biçimde faydalanan binlerce kişinin yerini ise Bel-Tur’un çay masa sandalyelerinde oturabilecek parası olanlar alacak. Meydan 13 Haziran tarihinden beri Bel-Tur işletmesinin masa ve sandalye işgali altında.
Cihangir Forumu ve Gezi Partisi Beyoğlu İlçe Teşkilatı'ndan Umut Karadirek; bu uygulamayı kaosGL.org’a değerlendirdi. Tarihî meydanın işgal altında olduğunu söyleyen Karadirek, “Çevrede içki içen ayyaşları uzaklaştırmak için çay bahçesi yaptık” bahanesinin kullanıldığını belirtti:
“Bu ayyaş diye tabir edilen orada her akşam toplanan binlerce gençtir. Alkol alan herkesin alkolik muamelesi ile toplumdan dışlanması; bu çay bahçesi işgalinin ranttan sonra altında yatan diğer temel nedenidir."
“Burada yalnızca alkolizmi ya da alkolü savunduğumuz sanılmasın diye küçük bir açıklama yapma ihtiyacı hissediyorum. Nadiren de olsa alkol tüketimi nedeniyle gecenin ilerleyen saatlerinde o alanda sorun çıkartan oluyorsa bunun çözümü tamamen meydanı kapatmak ya da ancak para ile oturabileceğimiz çay bahçesine çevirmek değildir, çevrede güvenlik birimlerinin halka rahatsızlık vermeden güven verecek şekilde bir birim haline getirilmesi yeterli olacaktır. Ancak siz çözüm odaklı olmak yerine rant ve ideoloji odaklı yaklaşırsanız sorunları çözen yerine sorunları arttıran bir belediye olursunuz. Savunduğumuz bireysel hak ve özgürlüklerdir...
“Dün banklarına bedava oturduğumuz kulenin dibinde bugün ancak parasını vererek oturabileceğimiz bir çay bahçesi olması kabul edilemez. Ki Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde sokakta bu kadar masası olan bir başka mekan yok.”
Galata'nın işgaline karşı 21 Haziran Cumartesi günü 16.00'da piknik de düzenlenecek.
Galata Kulesi Meydanı’nda bulunan masa sandalye işgalinin sonlandırılması, çevre düzenlemesinin halk lehine yapılmasını ve çevredeki tuvaletlerin ücretsiz hale getirilmesi için bir de [**imza kampanyası başlatıldı.
Kampanyada meydanın insanların sosyalleştiği bir mekan olmaktan çıkartıldığı kaydedilerek şunlar belirtildi:
“Belediye sınırlarınız içerisinde Bereketzade mahallesinde bulunan Galata Kulesi ve Meydanı İstanbul’da yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradıkları meydanlardan birisidir.
“Bir süre öncesine kadar Galata Kule Meydanı Galata sakinlerinin de gündüzleri ve akşamları gidip oturduğu, zaman zaman gençlerle sosyalleştiği neşeli bir meydandı.
“Bu Meydan bugüne kadar çeşitli bahaneler ile kapatılmaya çalışılmış ancak halk tarafından kapatılması benimsenmemiştir. Her gün binlerce kişinin gelip Kule Meydanı etrafında keyifli bir şekilde oturduğunu ve vakit geçirdiğini bugünkü gelişmelere rağmen görebilirsiniz.
“Ülkemizin ve İstanbul’umuzun gözbebeği Galata Kulesi Meydanı 13 Haziran 2014 tarihinden itibaren kule işletmecisinin Çay Bahçesi adını verdiği bir işletme ile Masa ve Sandalye işgali altındadır.
“Yıllardır yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olan Galata Kulesi Meydanı Kule işletmecisinin masa sandalye işgali ile çay bahçesine çevrilmiştir. Kule meydanında ve hemen arkasında 2 adet daha çay bahçesi varken bu meydanın da Çay bahçesine çevrilerek halka kapatılmasını doğru bir uygulama olmadığını düşünüyoruz. Su tesisatı ve pis su gideri olmayan sokak ortasına kondurulan çay ocağının Hijyen ve sağlık açısından da sorun teşkil edeceğini söylemek için de yetkili olmaya gerek olmadığını düşünüyoruz.
“Düne kadar banklarda oturarak keyfini sürdüğümüz Galata Kule Meydanının Çay Bahçesine çevrilmesi tüm Galata Sakinlerini olduğu gibi yerli yabancı tüm turistlerin dikkatini çekmiş ve uluslararası arenada belediyenizi ve istanbulumuzu zor durumda bırakmıştır.
“Mevcutta aynı bölgede esnafların işlettiği çay bahçeleri de bulunduğu için Çay bahçesinin kapatılmasını, Masaların kaldırılarak Galata Kulesi Meydanının eski çevre düzenlemesi gibi halkın lehine yeniden yapılmasını ve çevrede bulunan tuvaletlerin Ortaköy’de olduğu gibi ücretsiz olarak hizmet vermesini talep ediyoruz.” /Başka Haber