Galata Kulesi restorasyon çalışmaları nihayet tamamlandı. Uzun süredir İstanbul’da tarihi mekanları gezmek isteyen vatandaşlar tarafından Galata Kulesi açık mı sorusunun cevabı araştırılıyordu. Son olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Galata Kulesi restorasyon çalışmaları tamamlandı. Galata Kulesi Müzekart ile ziyaret edilebilecek.
Açılışa ilişkin konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İstanbul'un da cazibe noktası olduğunu göz önünde tutarak, işlevini müze, kalıcı sergi alanları ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırdık. Ve bundan sonra Galata Kulesi sadece cazibe merkezi olarak değil, İstanbul'un diğer kültür varlıklarına yönlendirme merkezi olarak kullanılacak" dedi.
İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden bir tanesi olan Galata Kulesi, muhteşem bir görsel şölen ve sıradışı iki konser ile bu akşam itibarıyla ziyaretçilerine kavuşuyor. Tarihi Galata Kulesi restore edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle bu akşam ziyarete açıldı. Galata Kulesi açılış programı çerçevesinde 19.20’de Zeynep Bastık konser verdi ve konser Galata Kulesi duvarlarına yansıtıldı. Programa göre konserin ardından mapping ve ışık gösterisi yapıldı. Programın son konserinde ise Uninvited Jazz Band konseri gerçekleşti. Açılış konserleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlandı. Şimdi açılış için konser veren Zeynep Bastık araştırılmaya başlandı. İşte ünlü isimle ilgili tüm merak edilenler ve Galata Kulesi tarihi ile ilgili detaylar...
Son dönemin popüler şarkıcıları arasında bulunan ünlü isimle ilgili olarak Zeynep Bastık kaç yaşında sorusunun yanıtı merak ediliyor. 8 Temmuz 1993 doğumlu olan ünlü şarkıcı şu anda 27 yaşında. Çanakkale doğumlu olan Bastık, henüz üç yaşındayken ailesi ile beraber İstanbul’a taşındı ve liseyi burada tamamladı. Anneannesi tarafından Arnavut kökenli olan şarkıcı Anadolu Ateşi’nde dansçı olarak görev aldı. Murat Dalkılıç’ın Lüzumsuz Savaş isimli şarkısında vokalistlik yapan şarkıcı ilk olarak bu şarkıyla tanınmaya başladı.
Solo kariyerine devam eden şarkıcı rapçi Ezhel’in Felaket isimli şarkısına yaptığı cover ile geniş kitlelere adını duyurdu. Yaptığı coverlar ve YouTube’da yayınladığı videolarla büyük bir şöhrete kavuşan Zeynep Bastık, Anıl Piyancı ile beraber 2019 yılında Bırakman Doğru Mu adlı bir single yayınladı. Ünlü isim aynı zamanda son dönemlerin en çok izlenen televizyon dizilerinden olan Yasak Elma’da da rol aldı. Şarkıcı 2019 yılında Adidas’ın, 2020 yılında da Elidor markasının reklam yüzü oldu. Zeynep Bastık şarkıları arasında Bırakman Doğru Mu, Fırça, Her Mevsim Yazım, Her Yerde Sen, Çukur, Bir Daha, Dargın, Mod, Uslanmıyor Bu ve Şahaneyim bulunuyor.
İstanbul’un Galata semtinde bulunan kule, 528 senesinde inşa edildi. İstanbul’un en ünlü ve tarihi olarak en değerli yapılarından bir tanesi olan Galata Kulesi’nden Haliç ve İstanbul Boğazı izlenebiliyor. Kule 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi. Şişhane’nin altında ve Karaköy’ün de hemen üstünde yer alan kuleye, özel araçların yanı sıra tramvay, metro ya da otobüs kullanarak çok sayıda farklı yoldan ulaşım sağlamak mümkün. Dünyanın en eski kulelerinden bir tanesi olan kule, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 senesinde Fener Kulesi olarak inşa ettirildi. 1204 senesinde tahrip edilen kule, 1348 senesinde tekrar yapıldığında kentin en büyük binası oldu.
1445-1446 senesi arasında yükseltilen kule, Türklerin eline geçtiği zaman ise yenilenerek tamir edildi. III. Selim zamanında çıkan yangında tahrip olan yapı 1831 senesinde yeniden hasar görünce tekrar onarıldı. 1967 yılında tamamlanan son onarımla beraber güncel görünümüne kavuşmuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılış nedeniyle basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "bugün 6 Ekim, İstanbul için çok önemli bir günde, önemli bir yapının, ağır restorasyondan sonra tekrar açılışını gerçekleştiriyoruz. Hem 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluşunu kutluyoruz. Hem de Galata Kulesi'nin yeni işleviyle tekrar hizmete alınışını başlatıyoruz. Bundan önceki ağır restorasyon 1967 yılında tamamlanmıştı. Ama o zaman işlev olarak, çok farklı bir işlevle sınıflandırılmıştı. Yeme, içme, eğlence amaçlı bir işleve sahipti. Günümüz açısından kabul edilebilir bir işlev değildi. O yüzden biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak binanın, İstanbul'un da cazibe noktası olduğunu göz önünde tutarak, işlevini müze, kalıcı sergi alanları ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırdık. Ve bundan sonra Galata Kulesi sadece cazibe merkezi olarak değil, İstanbul'un diğer kültür varlıklarına yönlendirme merkezi olarak kullanılacak. İçindeki müzede özellikle Galata Kulesi'nden baktığınız zaman, İstanbul'un gözlemleyebildiğiniz değerli binalarını, değerli noktalarının ayrıca detaylı tanıtımını gösteren bir müze planladık ve gerçekleştirdik. İstanbul'un tarihi çok eski. İçinde, o eski tarihinden itibaren Cumhuriyet tarihine kadar gelen tanıtıcı sergi alanı var. Bir de İstanbul'un ve Türkiye'nin anlamlı günlerinin tanıtılacağı, belgelendirileceği geçici bir sergi alanımız var. Normalde bugünkü konserlerimiz meydanda yapılacaktı. Pandemi nedeniyle online yaptık. İnşallah pandemi sonrası canlı bir şekilde meydanlarda buluşturacağız." dedi.