HABER

Galata Mevlevihanesi restore ediliyor

İSTANBUL (İHA) - İskender Paşa tarafından 1491'de yaptırılan Galata Mevlevihanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Finansbank'ın katkılarıyla restore ediliyor. İstanbul'da ayakta kalan son Mevlevihane olan Galata Mevlevihanesi'nin restorasyon çalışmaları, bugün düzenlenen bir törenle basına anlatıldı. Tarihi Galata Mevlevihanesi'nin restorasyon çalışmaları 3 yıl sürecek.

Galata Mevlevihanesi'nde restorasyon çalışmaları ile ilgili yapılan törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Kültür Bakanlığı yeklileri katıldı. Osmanlı döneminde başlayıp Cumhuriyete uzanan süreçte, Türk modernleşme hareketinin entelektüel anlamda merkezlerinden biri olarak tarihte yerini alan Galata Mevlevihanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Finansbank'ın desteği ile hayata döndürüyor. Bilimsel ilkelere titizlikle uyularak yapılacak olan restorasyon sırasında herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı açıklanırken, Mevlevihane'nin müze ve kültürel bir yer olarak da bütün donanımları ile etüt edilip geliştirileceği kaydedildi.

Proje ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Galata Mevlevihanesi ayakta kalan tek Mevlevihane. Buranın günden güne yok olmasına gönlümüz razı olmadı. Biz Belediye olarak çalışmalara başlarken, Hüsnü Özyeğin bu çalışmaları üzerine alarak Mevlevihaneyi hayata döndüreceğini söyledi. Yardımsever insanlarımız bu dünyada isimlerini duyurmak istiyorlarsa, bizi arasınlar. Biz onlara her türlü kolaylığı sağlayıp gerekeni yapacağız" dedi.

Törende konuşan Özyeğin ise, "Daha önce İzmir ve İstanbul'da anne ve babam adına birer okul yaptırmıştım. Birçok okulun depremden sonra tamir işlerini üstlendim. Burası bir kültür mirası. 8 yıl önce gelmiştim. Harap halini görünce, burayı restore etmeyi düşünmüştüm" şeklinde konuştu.

Tarihi Galata Mevlevihanesi'nin rölöve rezervasyonu yaklaşık 6 ay sürecek. Bu çalışmanın ardından tüm Mevlevihane'nin restorasyonuna başlanacak. Restorasyon çalışmaları ise yaklaşık 3 yılda tamamlanacak.

Yapılan konuşmaların ardından, Şeyh Galip başta olmak üzere pek çok ünlü Mevlevi'nin mezarının bulunduğu ve 1973'te Divan Edebiyatı Müzesi yapılan Mevlevihane'yi gezen Topbaş ve beraberindekiler, mezarlığın arka tarafında kaçak bir binanı yapıldığın fark etti. Kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyleyen Topbaş, ek inşaatın yıkılması için talimat verdi. Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindekiler, törenin ardından Galata Mevlevihanesi'nden ayrıldı.

En Çok Aranan Haberler