Sadece belli bir dönem değil, her yıl büyük takımların bonservis ücretleri ve futbolculara ödedikleri yüksek maaşlar, kulüpleri zor durumda bırakıyor. Son örnek Galatasaray;
Cezaya götüren yol nasıl başladı?
Son dört yılda kazanılan üç şampiyonluk, Türkiye’de dördüncü yıldızı takan ilk takım olma başarısı, Şampiyonlar Ligi’nden kazanılan yüksek gelirler de Galatasaray’ın UEFA’dan gelecek cezasını önlemeye yetmedi.
Galatasaray’ın özellikle UEFA Kupası ve Süper Kupa şampiyonluklarının ardından yapılan hatalı transferler ve futbolculara ödenen yüksek maaşlar bugünki kötü tablonun temelini oluşturdu.
Stancu’yu 5 milyon euro’ya Bükreş’ten alan Galatasaray, aynı dönemde transfer ettiği Yekta Kurtuluş için Kasımpaşa’ya 3,75 milyon euro ödedi. Bir sezon önce gelen Culio için de Cluj’a 2 milyon euro ödenmişti. Sarı Kırmızılı camia bu oyunculardan bir türlü istediği verimi alamadı.
Galatasaray, Fatih Terim’in ısrarla istediği Hamit Altıntop için İspanyol devi Real Madrid’e 3,5 milyon euro ödedi. Galatasaray kariyerinin çoğunu sakat geçiren milli oyuncu, yıllık 3 milyon euro net para kazanıyor.
Sağ bek için servet ödedi
Galatasaray, 2014’ün ara transfer döneminde Kayserispor’dan Salih Dursun’u 2,7 milyon euro’ya kadrosuna kattı. Sezon sonuna kadar toplam 2 maçta forma giyen Salih, sezon sonunda Trabzonspor’a 2 yıllık kiralandı. Eğer Trabzonspor almak isterse 1,750 milyon euro’ya alacak.
Aynı transfer döneminde Eskişehirspor’dan Veysel Sarı’yı 700 bin euro karşılığında kadrosuna kattı. Kulübün, bu oyuncunun kendisine de yıllık verdiği ücretle adeta hayal kırıklığı yarattı.
Bu başarısız transferin ardından 2014 sezonunun sonunda yine Eskişehirspor’dan Tarık Çamdal 4,750 milyon euro’ya transfer edildi.
Son olarak da Molde’nin 24 yaşındaki sağ beki Martin Linnes 2 milyon euro bonservis bedeli ile kadroya katıldı.
Paralar çöpe atıldı
Savunmaya Türkiye’den tanıdık, etkili bir performans sergileyen transfer edilen Dany için Gaziantepspor’a 3,3 milyon euro verildi.
Geleceğe yatırım yapmak isteyen Galatasaray, Hajrovic için 3,5 milyon euro ve Ontivero için de 2 milyon euro vererek transfer etti. İki genç oyuncu da ancak Ocak ayındaki kupa maçlarında forma giydi ve yetersiz oldukları için kiralık olarak gönderildi. Hajrovic ise Galatasaray ile yaşadığı sorunlar nedeniyle UEFA’ya gitti ve bonservisini alarak W. Bremen’e transfer oldu.
Galatasaray’ın bütçesini en çok zorlayan isim ise Bruma’ydı. Avrupa kulüpleriyle girdiği yarışı kazanarak 10 milyon euro’ya alınan Portekizli oyuncu Türkiye’de varlık gösteremedi. Sezon başında Real Sociedad’a kiralanan Bruma, La Liga’ya iyi başladı.
2,5 milyon euro’ya alınan Dzemaili de verim alınamayanlardan. Bu oyuncu da Galatasaray’da sadece yarım sezon oynadı. İstenilen formun çok uzağında kalan Dzemaili, sezon başında Genoa’ya kiralandı.
Kiralık geldiler, paraları alıp gittiler
İtalya’da gençlik yıllarında oynadığı futbolla herkesin beğenisini kazanan Goran Pandev, 31 yaşında Galatasaray’a bonservissiz geldi. Ancak imza parası ve yıllık ücreti dudak ısırtan cinstendi. Sadece kupa maçlarında faydalı performans sergileyen Pandev, ilk 11’e uzak kaldı ve sezon sonunda ayrıldı.
Devre arası fiyaskolarından biri de Burdisso’ydu. Genç savunma oyuncusu Burdisso, hiç forma giymeden sadece yarım sezon için anlaştığı parayı alarak ülkesine geri döndü.
Yüksek maaşlar
Galatasaray, Süper Lig’de futbolcularına en yüksek maaş veren kulüplerin başında geliyor. Ünal Aysal döneminde sözleşmeleri devam eden futbolcuların maaşlarına yapılan rekor artış da büyük tepki çekmişti.
Galatasaray’ın verim alamadığı diğer isimler ise şöyleydi; Felipe, Pinto, Sergio Almaguer, Marcelo Carrusca, Junichi Inamoto, Tobias Linderoth, Ismael Bouzid, Ahmed Barusso, Leo Franco, Elano Blumer, Robinson Zapata, Jo, Zvjezdan Misimovic, Emiliano Insua, Izet Hajrovic, Alex Telles… (Sporcope)