HABER

Galatasaray Üniversitesi'nde "Senghor Kürsüsü" açıldı

Üniversite, Senghor Kürsüsü kurmaya hak kazanarak, Frankofoni’nin sınırlarını genişletmek, bu alanda bağımsız olarak projeler üretmek, eğitim vermek, araştırma yapmak, iş birliği ve ortaklıklar geliştirmek için çalışan "Uluslararası Senghor Kürsüleri Ağı"na katıldı - Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Fries: - "Gelecek için hedefimiz, Fransa'nın bilgi birikiminin inovasyon, dijital ortam, çevre veya şehircilik gibi birden fazla alanda kullanılmasıdır. Tüm bu çaba aynı zamanda, bu ülkenin gelişme potansiyeline oldukça güven duyan uluslararası Fransız endüstriyel grupların buradaki varlığına da dayanıyor. Umarım Galatasaray Üniversitesi ve Senghor Kürsüsü, iş ve ekonomi dünyasına bir açılım yapmaya izin verecektir"

İSTANBUL (AA) - Galatasaray Üniversitesi Senghor Kürsüsü kurmaya hak kazanarak, Frankofoni’nin sınırlarını genişletmek, bu alanda bağımsız olarak projeler üretmek, eğitim vermek, araştırma yapmak, iş birliği ve ortaklıklar geliştirmek için çalışan "Uluslararası Senghor Kürsüleri Ağı"na katıldı. Kürsü başkanlığını, Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Füsun Türkmen yürütecek.

Senghor Kürsüsü'nün açılışı dolayısıyla Galatasaray Üniversitesi'nde, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Uluslararası Frankofoni Enstitüsü Müdürü Olivier Garro, Uluslararası Senghor Kürsüleri Ağı Temsilcisi Albert Lourde ve akademisyenlerin katımıyla bir tören düzenlendi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, törendeki konuşmasında, Türkiye'de Uluslararası Frankofoni Ağı'nın ilk Senghor Kürsüsü'nün açılışını İstanbul'da ve Galatasaray Üniversitesi'nde yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransız dili ve çok dillilik için özenini dile getirdiğini aktaran Fries, Frankofoni'nin öncelikle yarısından fazlası Sahra Altı Afrikası, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hint Okyanusu çevresinde bulunmak üzere 280 milyondan fazla kişinin konuştuğu bir dilsel topluluk ve çok kutuplu bir dünyada dilsel, kültürel ve sosyal bir alan olduğunu anlattı.

Fries, Fransa'nın stratejisinin Fransızca öğrenimini, iletişimini ve Fransızca eser üretimini desteklemek olduğunu dile getirerek, Galatasaray Üniversitesi'nde açılan Türkiye'nin ilk Senghor Kürsüsü'nün açık, özgür bir Frankofoni vizyonunun eseri olduğunu söyledi.

Kürsünün, üniversitenin kuruluşundan bu yana geçen 25 yılın ve Galatasaray Lisesi'nin 150 yıllık tarihinin sonucu olduğunu belirten Fries, Fransız okulları ve Frankafon liseler ağının, geçmişteki ve güncel Frankofon araştırma ve yayınların zenginliğinin de bunu kanıtladığını kaydetti.

Fries, Fransız ve Frankofon kültürünün tarihsel bağlantı ve mekanlarının, yeni projelerle düzenli şekilde yatırım kaynağı olduğunu ve onları yaşatmak, potansiyellerini geliştirmek için kalıcı çabayla desteklendiğini vurgulayarak, "Yeni talepleri karşılamak ve kurumların öncülüğüne devam etmelerine izin vermek amacıyla bu ay Galatasaray'daki iş birliğimizi değerlendirmek için bir denetim yaklaşımı başlattık. Amacımız, genel anlamıyla dünyadaki Frankofon cemiyetlerinde, Türkiye'de Galatasaray'ın etkisiyle Fransızca eğitimi, işe alınabilirlik, uluslararası hareketlilik, ikili diplomaların geliştirilmesi ve araştırmalardaki iş birliğinde en üst kaliteyi sürdürmek ve geliştirebileceğimiz noktaları görmektir." diye konuştu.

Türkiye'deki Fransızca öğretmenleri için büyükelçiliğin iş birliği ve kültür servisi tarafından Didim'de 4. Yaz Üniversitesi'nin düzenleneceğini aktaran Fries, "Gelecek için hedefimiz, Fransa'nın bilgi birikiminin inovasyon, dijital ortam, çevre veya şehircilik gibi birden fazla alanda kullanılmasıdır. Tüm bu çaba aynı zamanda, bu ülkenin gelişme potansiyeline oldukça güven duyan uluslararası Fransız endüstriyel grupların buradaki varlığına da dayanıyor. Burada kullanılması ve yaşatılması gereken bir Frankofoni ekonomi de mevcuttur. Umarım Galatasaray Üniversitesi ve Senghor Kürsüsü, iş ve ekonomi dünyasına bir açılım yapmaya izin verecektir." dedi.

- "Galatasaray, zincirin önemli halkalarından biri olacak"

Uluslararası Frankofoni Enstitüsü Müdürü Olivier Garro da kürsüde uluslararası ilişkiler, dilbilim, tarih ve mühendislik bilimleri gibi farklı alanlardan uzmanları kapsadığını dile getirerek, ağın bütün dünyaya yayıldığını anlattı.

Frankofoni'nin gelişimini yakından izlediklerini ve bu alanda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Garro, "Farklı bakış açıları bizim için önemli. Galatasaray Üniversitesinin de kendi özellikleriyle bu ağa katılması önemli. Galatasaray, zincirin önemli halkalarından biri olacak." dedi.

Frankofoni’nin Uluslararası Senghor Kürsüleri Ağı Onursal Başkanı Prof. Albert Lourde ise kürsü ağına ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, dünya çapında 17 üniversitede Senghor Kürsüsü bulunduğunu kaydetti.

Verilen bilgiye göre 2003'te başlatılan bir inisiyatif olan Frankofoni’nin Uluslararası Senghor Kürsüleri Ağı, Frankofoni'nin sınırlarını genişletmek, bu alanda bağımsız olarak projeler üretmek, eğitim vermek, araştırma yapmak, iş birliği ve ortaklıklar geliştirmek için çalışıyor.

Dünya üzerinde 5 kıtada sadece 17 üniversitenin Senghor Kürsüsü bulunuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler