SPOR

Galatasaray'da ekonomik buhran

Sarı-Kırmızılı camia futbol takımının son haftalarda aldığı başarısız sonuçlar ve kötü futbol ile sarsılırken ekonomik kriz de kapıya dayanmış durumda. Oysa Galatasaray, yeni stadı Türk Telekom Arena'ya geçerken ekonomik sorunlarını da aşacağını planlıyordu.

Galatasaray'da ekonomik buhran

Camianın başarısız olarak değerlendirip, neredeyse kulüpten koparttığı Adnan Polat'tan görevi devralan Ünal Aysal, futbol takımının üst üste gelen 2 şampiyonluğu ile takımı Avrupa'nın en büyük 10 kulübü arasına sokmaktan söz ediyordu. Ezeli rakipleri şike sorunu ile uğraşıp, Avrupa Kupaları'na bile katılamazken Galatasaray 2 yıl üst üste şampiyon olmuş yeni stadla birlikte gelirlerini yüzde yüzün üstünde artırmıştı. Şampiyonlar Ligi gelirinin yanısıra, sportif ürün satışları artmıştı. Üstelik Ünal Aysal, Adnan Polat'ın birleştirdiği Sportif A.Ş. hisselerini yüzde 28'ini satmış, bununla kalmayıp sermaye artışına giderek 120 milyon TL daha gelir elde etmişti.


YILBAŞINA KADAR FUTBOLCULARA 32 MİLYON DOLAR ÖDENMEK ZORUNDA
Galatasaray bütün bu artan gelirlere rağmen ekonomik krizden sıyrılmak şöyle dursun resmen batağa doğru yürüyor. Futbol takımı her geçen hafta dökülürken, takımda arkadaşlığın kalmadığı, gruplara bölündüğü iddia ediliyor. Bunun üstüne Teknik Direktör Mancini en az 5-6 oyuncunun transfer siparişini yönetime vermiş durumda. Futbol takımının vahim durumu Aralık ayında gelen ödemeler ile iyece su yüzüne çıkmış durumda. Galatasaray'ın bu ay içinde futbol takımına birikmiş alacak olarak 32 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor. Kulübün kasasında bu para var mı bilinmiyor!


SPK'DA DUVARA MI TOSLANDI?
Ünal Aysal yönetimi para sorununa çare olarak Sportif A.Ş. hisselerini sermaye artışında bulmuştu. İlk sermaye artışından elde edilen 120 milyon harcandı bitti. Kulübün kurumsal yapısı şimdi 2. sermaye artışı başvurusuna karşın SPK'dan gelecek yanıtı bekliyor. SPK, sermaye artırımına nakit olarak katılma şartı koydu. Bu nedenle Galatasaray, kulüp olarak Sportif A.Ş.'deki hisseleri için toplam 184 milyon nakit koymak zorunda. Ancak izin henüz verilmedi. SPK sermaye artırımı için izin vermek şartı olarak çağrı mecburiyeti koymak durumunda. Çağrı mecburiyeti konursa dışarıdaki hisselerin tamamını ortalama bir fiyattan satın almak zorunlu duruma gelecek. Bu durumda Galatasaray 245 milyon TL daha bulmak durumunda.

Sonuçta bu operasyon için Galatasaray, kulüp olarak 429 milyon TL koyarken, hissedarlarından ise 162 milyon TL toplayacak. İşin içinden çıkılmaz bir durumla karşı karşıya kulüp. Eğer SPK çağrı mecburiyetini koyarsa 245 milyon nasıl bulunacak? Bu sorunun cevabını vermek güç. Banka kredisi işi daha da zararlı hale getirebilir.

Yaklaşık bir senedir sermaye artırımı operasyonundan gelecek 65 milyon dolar üzerine kurulan bütçe senaryosu facia hale geldi. Galatasaray bu durumun içinden nasıl çıkacak, tahminde bulunmak güç. Süregelen bu durumun sorumlusu doğal olarak başkan Ünal Aysal. Ancak Aysal bugünlerde ortalıkta yok.


VAKIFBANK YALANI!
Galatasaray'ın yıllardır süren banka borçları içinde en meşhur olanı Vakıfbank idi. Özhan Canaydın döneminde alınan bu kredi yıllardır artan faizi ile kulübün kamburu olarak duruyordu. Bir dönem ödeme yapılmadığı için artan faizleriyle 400 milyon dolara çıkan Vakıfbank'a olan kredi borcu, Adnan Polat döneminde Işın Çelebi'nin gayretleri ile makul rakamlara çekildi ve ödenmeye başlandı. Ve ödeme süreci geçtiğimiz günlerde Ünal Aysal yönetimince tamamlandı.

Vakıfbank'a 40 milyon dolarlık borcun faizleriyle birlikte kapandığı haberi duyuruldu. Oysa Vakıfbank'a borç biterken, Denizbank'a olan kredi borcu arttı. Denizbank'tan alınıp, Vakıfbank'a ödendi. Faizlendirme açısından kulübe avantaj kazandırıldı o kadar. Galatasaray'ın son olarak Denizbank'a borcu 100 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Üstelik bu borç nedeniylle Sportif A.Ş.'nin kulübün elinde olan hisselerin yüzde 40'ı rehin olarak verilmiş durumda.

Kadir Çetinçalı / DHA

Günün öne çıkan haberlerini izleyin

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler