HABER

Galatasaray'da Tarihi Kongre Hangi Kararlar Alındı!

Galatasaray Spor Kulübünde Tarihi Kongre Neler Konuşuldu Hangi Kararlar Alındı Son Durum Ne?

Galatasaray'da Tarihi Kongre Hangi Kararlar Alındı!

Galatasaray Kulübünde, mali darboğazdan çıkabilmek için planlanan Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi projelerinin görüşüleceği olağanüstü genel kurul başladı...

Organizasyonun başlangıcında kongre divan başkanı olarak İrfan Aktar seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından genel kurul başladı.

Riva ve Florya'daki gayrimenkuller için istenen yetkinin, her bir arazi için ayrı ayrı yapılması yönündeki önerge, kulüp tüzüğünün olağanüstü genel kurullarla ilgili bölümüne aykırı olduğu gerekçesiyle divan başkanı İrfan Aktar tarafından görüşmeye alınmadı.

Kongrenin basına kapalı olarak gerçekleştirilesi ile bu tip yatırımların görüşüldüğü olağanüstü genel kurullarda plan, proje ve kaynak bilgilerinin paylaşılması gerektiği, bu belgeler sunulmadan da karar verilemeyeceği ileri sürülerek, genel kurulun görüşmelere başlanmadan kapatılması önergeleri ise yapılan oylamada kabul görmedi.

TARİHİ GENEL KURUL'DA İNAN KIRAÇ ŞOKU! BENİM OYUM... TARİHİ GENEL KURUL'DA İNAN KIRAÇ ŞOKU! BENİM OYUM...

DURSUN ÖZBEK'İN AÇIKLAMALARI:

Galatasaray'ın gayrimenkulleri Riva ve Florya'nın değerlendirilmesi konusunda yönetim kuruluna tam yetki verilmesi için oylama gerçekleştirilecek olan tarihi kongrede, oylama öncesi sunum yapan Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tarihi kongrede yaptığı açıklamada, Galatasaray tarihindeki en önemli genel kurullardan birinde olduklarını söyleyerek, "Galatasaray'ın 111 yıllık şerefli mazisinde bunun kadar önemli genel kurullar yapılmıştır ama ben bu genel kurulu çok önemli görüyorum" dedi.

"HİÇ KİMSE RİVA PROJESİNDE YER ALMAMIŞ"

Genel kurulda üyelere ayrıntılı olarak gayrimenkullerin durumu ve yapılacak projeler hakkında bilgiler veren Başkan Özbek, "Bu projelerin içinde çok önemli 2 gayrimenkul söz konusu. Bunlardan birincisi Riva'daki arazi. Bu arazi 41 yıldır Galatasaray'da. Daha önceki yönetimler muhtelif çalışmalar yapılmış. Hiç kimse böyle bir projede yer almak istememiş. Riva'nın 40 sene üzerinde sadece ot biten bir arazi olarak kalmasının bir faydası olmayacağı düşüncesindeydim. Belli ki arsamız 3. köprü ile beraber daha da değerli hale geldi. Bu gelişmeleri göz önüne alarak, bu projenin sonuca gitmesi gerektiğini düşündüm. Arazinin tamamı üzerinden geliştirme yapmak yerine geçmişe uygun bir kısmını saklamak için bu projeyi geliştirdik. Projede sahalar bulunuyor, akademi var. Bu alanlar belediyeye terk edilmiş alanlar. İlgili belediye ile görüşmeler yaparak, 'Siz bu arsayı bize geri verin, bu projeyi geliştireceğiz, ekonomik seviyeyi yükselteceğiz ancak Galatasaray bayrağının orada ilelebet dalgalanması lazım' Bir okul yapmak için terk etmeyelim, okulu biz yapalım. Orada da bir akademi projemiz mevcut' dedik" açıklamalarında bulundu.

FLORYA PROJESİ

Florya hakkında da konuşan Dursun Özbek, "Florya'da 22 bin 627 metrekarelik alan Galatasaray'a ait. 19 bin 250 metrekarelik alan Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne ait. 40 bin 722 metrekarelik alan ise hazineye ait. Florya'daki arsamız futbol takımımıza hizmet eden bir yer. 2 nizami sahamız var. Birinde futbol takımızı diğerinde ise alt gruplar maçlarını yapıyor. Çok sık aynı zemin kullanıyor, sakatlıklara mahal veren bir zemin. Galatasaray gibi dünya markası bir kulübün çok daha geniş bir araziye, daha uygun şartları olan bir yere konuşlanmasının gereği var. Bu konuyla ilgili Sayın Ünal Aysal başkan çok önemli çalışmalar yapmış, Gaziosmanpaşa Belediyesi ile görüşmeler yapılmış ancak nihayetlenmemiş. Yine Özhan Canaydın başkan döneminde de benle beraber çalışmalar yapıldı ancak sonuç alınamadı" diye konuştu.

"5 YILDA BİR, BİR FLORYA, BİR RİVA ELİMİZDEN GİDİYOR"

Galatasaray'ın mali yapısının bozuk olduğuna dikkat çeken Dursun Özbek, "1.5 milyara yaklaşan borcumuz var. Bankalara olan borcumuz 235-236 milyon dolar civarında. Gerisi ise sportif borçlar, vergi borçlar, operasyonel borçlar. Her sene bu borç katlanarak gidiyor. Bir sistem düşünün bankalarla iç içe olmuşsunuz, onlarsız gidemiyorsunuz ve her sene 120 milyonluk eziyetin altında kalıyorsunuz. Her sene tekrarlanıyor. Son 5 senede faiz konusunda 500 milyon ödeme yaptık. 5 yılda bir, bir Florya, bir Riva elimizden gidiyor. Bu gidişin durması lazım. Bu gidişin durmasının nasıl olacağını tartışmak için bugün buraya geldik. 111 yıllık şanlı geçmişin daha uzun yıllara taşınması için mali bağımsızlığımızın kazanılması lazım. Bunun için elimizdeki mevcut değerlerin geliştirmesi ve yeni kaynak olarak kazandırılması lazım. Gelir olarak çok yüksek gelir elde eden bir kulüp ancak geçmişteki yönetim tarzı sonucu şu anda Galatasaray'ın muhtemel gelirlerini oluşturacak her şey 2020'e kadar temlikli. 168 milyon harcamamız, 150 milyon gelirimiz var. Bunların hepsi temlikli. Şu basit hesabı yapmamız lazım; demek ki 38 milyon faizden kurtulduğum zaman kendi kendini yönetebilecek, kimseye bağımlılığı olmayan bir kulüptür. Seçildiğim günden bu yana mali sıkıntı yok diyorum, olmaması gerekir. Eğer o yıla ait gelirleri kullanabilirsek aslanlar gibi kulübü yönetebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"ARTIK YOLUN SONUNA GELDİK"

"Benim birinci görevim Galatasaray'ın önce mali bağımsızlığını kazandırmak" diyen Özbek, şunları söyledi:

"Herkesin bir endişesi var. Bunu kazandık tamam, sonra ne olacak? Burada alışılmış bir düzen var. Her yönetim yapıyor, ediyor, sonra ayrılıyor. Borç yükü Erciyes karı gibi üst üste yığıla yığıla gidiyor… Siz beni Galatasaray'ı yönetmek için seçtiniz. Bana bir emaneti verdiniz. Burada ben şu an görevimi yapıyorum. Yolun sonuna geldik artık. Buradan çıkış projelerimizi beraber yapalım ve çıkalım. Çok kolay çıkabiliriz. Daha önce de söyledim; dedim ki, durum bu. Eğer bu çıkışa hizmet edecek bir projesi öneri olan varsa buyursun gelsin kapımız açık. Hemen ortak çalışalım. Yaklaşık 1 senedir bu çağrıyı yapıyorum ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı. Buradaki esas şu; bizim mevcut gayrimenkullerimizin mevcut değerlerini daha yukarılara çekmek suretiyle, Galatasaray'ın kursağına girecek paranın fazla olmasına çalışıyoruz. Bunları yaparken son derece dikkatli oluyoruz. Hiçbir malı değerinin altında elden çıkarmayacağız. Benzer şekilde gayrimenkulleri Galatasaray'a kazandırmak için de çalışmalarımız var. Galatasaray'a gelen yönetimlerin yönetim tarzını belirleyeceğim mali disiplinden ayrılmalarını engelleyecek bir çalışma içindeyiz. Galatasaray'ın değerlerini koruyan, Galatasaray nasıl yönetilmeli diye bir hazırlık içindeyiz. Çok yakında genel kurulu tekrar toplayacağım."

Başkan Özbek, "Sizin onayınızı alırsam, neyi onayladığınızı bileceğiniz bir tarz getiriyorum" diyerek, "Daha önce hiç bir yetkide böyle bir tarz yok. Bütün bu talepler, seçimler sonrası talep ediliyor. Ortada elde tutulur bir şey olmamasına rağmen bu yetkiler veriliyor. Bana hangi yetkiyi vermiş olursanız olun, Galatasaray'ın hayati meselesi olacak her şeyi tekrar genel kurul önüne getireceğim diye söz verdim" dedi.

"Neden Florya? Riva yetmiyor mu?" tartışmalarını da hatırlatan Başkan Özbek, bu durumun Galatasaray'ın mali sıkıntısına yetmeyeceğine dikkat çekti. Ayrıca Özbek, Emlak Konut'un ise bu projelerde en uygun firma olduğunun altını çizerek, bu projelerin kulübün kendisinin yapmasının finansman açısından mümkün olmayacağını söyledi.

"Benim projem bu. Başka bir fikri olan varsa buyursun gelsin diyorum, gelen yok. Hep eleştiri... Galatasaray'ın nasıl yönetilmesi konusunda bir çalışma içerisindeyiz, Kimse Galatasaray'ı bir daha aynı pozisyona getiremeyecek. Hiç bir gayrimenkulun değerinin altında çıkmasına müsade etmeden yol alacağız. Diyorum ki yolun sonuna geldik, beraber proje yapalım ve buradan çıkalım. Basit hesap yapmamız lazım 38 milyon TL faiz ve kur farkından kurtulursak kendi kendimizi yönetecek bir kulüp olacağız. Neden bu projeyi tek başımıza yapmıyoruz? Çünkü mali durumumuz bunun için yeterli değil. Bu projeleri kendimizin yapma şansı yok. Florya'da da imar durumu söz konusu değil."

Dursun Özbek sunumunda Riva Projesi'nin gelir çizelgesini açıkladı: "2023 yılında Galatasaray tüm borçlarından kurtulmuş şekilde olacak. Pırıl pırıl bir gelecek için çalışıyoruz."

500 MİLYON DOLAR

Sarı-Kırmızılılar bu dev projeden orta vadede 500 milyon Dolar gelir elde ederek, 1.5 milyar TL’yi bulan borçları kapatmak ve bunların yıllık 40 milyon Euro tutan faizinden kurtulmak istiyor.

DOĞRU HAMLE YANLIŞ YÖNTEM DOĞRU HAMLE YANLIŞ YÖNTEM

Maslak'ta bulunan UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'de gerçekleştirilen kongrede sarı-kırmızılı kulüp yönetimi, Riva ile Florya'da bulunan araziler için hazırlanan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) iştiraklerinden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ön protokolü yapılan projelerin hayata geçirilebilmesi için genel kurul üyelerinden onay isteyecek.

Kongrenin gündeminde konu, "Taşınmazların değerlendirilmesi amacıyla ve bundan elde edilecek gelirin büyük kısmının Galatasaray Kulübü ile bağlı kuruluşlarının borçlarını ödemek, finansal yapılarını güçlendirip, mali bağımsızlığını sağlamak üzere kullanmak şartıyla, 29 Haziran 2016 tarihinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile imzalanan ön protokole uygun olarak nihai sözleşme imzalamak üzere yönetim kurulunun tam olarak yetkilendirilmesinin görüşülüp karara bağlanması." şeklinde yer aldı.

Genel kurula yönetim tam kadro katılırken, eski başkanlardan Alp Yalman ve Faruk Süren ile kulübün duayen isimlerinden İnan Kıraç da hazır bulundu.

ONAYLANIRSA NEFES ALINACAK

Yönetim proje için genel kuruldan onay alabilirse, Emlak Konut’la nihai sözleşme hemen imzalanacak. Projeden gelecek pay ile bankalarla yapılan anlaşma sonucunda, mali anlamda kısa vadede önemli bir rahatlama yaşanacak. Gelen parayla 230 milyon dolarlık banka borçlarını kapatacak olan yönetim, her yıl 40 milyon dolarlık faiz yükünden de kurtulacak. Genel kuruldan olumsuz bir sonuç çıkması halinde ise, kulüp ciddi bir ekonomik kriz yaşayacak. Oyuncuların ödemeleri konusunda da bu onayı bekleyen yönetim, üyelerin olumsuz bir kararı karşısında bunu güvensizlik olarak algılayacak.

Galatasaray Kulübünde, mali darboğazdan çıkabilmek için planlanan Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi projelerinin görüşüleceği olağanüstü genel kurul başladı.

Maslak'ta bulunan UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'de gerçekleştirilen kongrede sarı-kırmızılı kulüp yönetimi, Riva ile Florya'da bulunan araziler için hazırlanan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) iştiraklerinden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ön protokolü yapılan projelerin hayata geçirilebilmesi için genel kurul üyelerinden onay isteyecek.

Kongrenin gündeminde konu, "Taşınmazların değerlendirilmesi amacıyla ve bundan elde edilecek gelirin büyük kısmının Galatasaray Kulübü ile bağlı kuruluşlarının borçlarını ödemek, finansal yapılarını güçlendirip, mali bağımsızlığını sağlamak üzere kullanmak şartıyla, 29 Haziran 2016 tarihinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile imzalanan ön protokole uygun olarak nihai sözleşme imzalamak üzere yönetim kurulunun tam olarak yetkilendirilmesinin görüşülüp karara bağlanması." şeklinde yer aldı.

Genel kurula yönetim tam kadro katılırken, eski başkanlardan Alp Yalman ve Faruk Süren ile kulübün duayen isimlerinden İnan Kıraç da hazır bulundu.

ÖZBEK: 5 SENEDE ÖDEDİĞİMİZ FAİZLE BİR RİVA GİTTİ

Divan Başkanı İrfan Aktar genel kurulda projeyi anlatması için başkan Dursun Özbek'e ilk olarak söz verdi. Başkan Dursun Özbek yaptığı konuşmada Riva arazisinin geçmişi ve yakın dönemde yapılanları anlatarak Galatasaray'ın tarihinin en önemli genel kurullarından birini gerçekleştirdiği ifade etti. Başkan Özbek ardından Florya Metin Oktay Tesisleri'nin bulunduğu arazi için genel kurul üyelerini bilgilendirdi.

Dursun Özbek Galatasaray'ın borcunun 1,5 milyara yaklaştığını ve bunun yarısının bankalara faizli borç olduğunu ayrıca her 5 senede ödedikleri faizle bir Riva'nın gittiğini tekrarlarken konuşmasını şöyle sürdürdü. "Gelirimiz yüksek yılda 150 milyona yakın gelirimiz var ancak 2020'ye kadar gelirlerimiz temlikli. Seçildiğim günden beri Galatasaray'ın mali yükünü kaldırdığımız takrirde herşeyi rahat yönetebiliriz çünkü gelirlerimiz yeter. Bu borcu ödemek için yeni kaynak yaratmak var. Hisse satışına karşıyım, elimizdeki asetleri değerlendirelim. Aynısı Real Madrid, Manchester United bunu yapıp kuyunun dibinden çıkmışlar. Bunu yapıp sportif başarıya yönelelim.

Benim birinci görevim Galatasaray'ın mali bağımsızlığını kazanmasını gerçekleştirmek. Sayın Genel Kurul yolun sonuna geldik. Buradan çıkalım. Durumumuz bu çıkışa destek verecek bir önerisi olan varsa hemen gelsin değerlendirelim. Fakat bugüne kadar herhangi bir çağrı olmadı. Bunu yaptıktan sonra Galatasaray'ın gelecek yönetimlerine mali disiplini sürdürmeleri için Galatasaray Kriterleri adı altında, Galatasaray nasıl yönetilmeli diye bir çalışma içindeyiz. Ve kimsenin bir daha Galatasaray'ı aynı borçlu duruma getirmemesi için çalışma içindeyiz."

RİVA VE FLORYA İÇİN GÖRÜNTÜLÜ SUNUM YAPTI

Başkan Dursun Özbek konuşmasının devamında Riva ve Florya arazileri için görüntülü sunum yaparak projeyi üyelere şöyle anlattı: "Bir çalışma içine girdik protokol imzaladık. Nasıl bir çalışma içine girdiğimizi size anlatacağım. Riva'da 250 bin metrekare inşaat alanı Emlak Konut ile protokol sonrasında 400 bin metrekareye yükseldi ve tahmini gelir hedefi 300 milyon dolar. Florya yeşil alan ve inşaat izni yok. Emlak Konut işbirliğinden sonra 40 bin metrekare inşaat alanı ve tahmini gelir 200 milyon dolar gelir.

Riva tek başına yetmiyor mu diyorlar. Evet yetmiyor. Yetse bile önce Florya'yı önce düşünüyorum. Çünkü Riva'da imar hakkımız var, istediğimiz zaman yaparız. Florya'da yok ve. Bunu ancak bu şekilde yapabiliriz. Tercih yapacağız ya bu kanamalı durum devam edecek ya bu kanamayı durduracağız.

Rivanın parsel parsel satılması mümkün olamaz. Bütün gayrımenkullerimiz ipotekli. Bir satış pozisyonuna girmek için önce ipoteğin kalkması gerek. Emlak Konut ile işbirliğinde hasılatın paylaşımı yüzde 80 bizim yüzde 20 onların olarak gerçekleşecek. Florya taşınırsa buraya karşılık 250-300 dönüm civarında bir araziyi istedim ve stada yakın olacak. Aksi halde Florya'dan çıkmayız. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında Galatasaray'ımızı pırıl pırıl sıkıntısız bir hale getirmek istiyorum.

Bu arazileri kaybedeceğiz ama yerine yenilerini de eklemek amacındayız. 3. Havalimanı yakınında 2 milyon metrekare arsanın üst hakkı için görüşüyoruz.

Bu anlaşma paralel GSGM ile bildiğiniz stadın çatı davası var. Üst kullanım hakkımız yok.

"STADIN ÜST KULLANIM HAKKINI DA ALACAĞIZ"

"Stadın üst kullanım hakkını da protokol imzalaması sonrasında hemen alacağız. Ayrıca buraya salonu da yapacağız ve bunlar için Galatasaray'ın kasasından bir kuruş çıkmayacak. Günü kurtarma peşinde değilim. Benim başkanlığı 2018 yılında bitiyor. Projeye bakın 2023'lere kadar sürüyor. Ben, bizden sonraki yönetime pırıl pırıl Galatasaray'ın borçlarından arındırıldığı ve kendine yettiği doğru yönetildiği bir sistem bırakmak istiyorum. Galatasaray nasıl yönetilmeli ki tekrar bu borç sarmalına girmesin. Bunu da bir ortak çalışma ile hep beraber yapacağız."

İNAN KIRAÇ: BENİM OYUM EVET DEĞİL, PROJE DOĞRU OLSA DA ZAMANLAMA KÖTÜ"

Galatasaray'ın Olağanüstü Genel Kurulu'nda söz alan Galatasaray Vakfı Başkanı İnan Kıraç, başkan Dursun Özbek'in sunumunu beğendiğini belirtti ancak projenin gerçekleşmesi için "Şu anda doğru zamanda mıyız" sorusunu sordu.

Kıraç sözlerine şöyle sürdürdü: "Galatasaray Türkiye'nin en önemli spor markasıdır. Türkiye'ye bütün spor dallarını getiren kurumdur. Bu yüzden sorunlarımıza Devlet de destek olmalıdır. Gerekirse diğer kulüplerle de birleşelim, kapı kapı dolaşalım, Sayın Cumhurbaşkanı'na çıkalım derdimizi anlatalım. Anlatılan güzel şeyler var. Biraz daha dayanalım, dişimizi sıkalım. Çünkü ülke olarak kritik bir durumdayız. ülkemizin içinde bulunduğu durum, dövizin seyri tüm diğer etkenler düşünüldüğünde benim kararım evet değil"

En Çok Aranan Haberler