2018 Temmuz ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini Arkeofili derledi.
İşte Temmuz ayının en ilginç 10 arkeoloji keşifleri...
Temmuz ayının en ilginç 10 arkeoloji keşifleri
SİİRT'TE 5 BİN YILLIK MEZARDAN KATLİAM ÇIKTI
Siirt’te, 5 bin yıl önce Bronz çağda ritüelistik olarak kurban edilmiş çocukların kalıntıları bulundu. Bir araştırma ekibi, Türkiye’deki bir Bronz Çağı mezarlığı olan Başur Höyük’te ölü gömme uygulamalarını inceledi. Bu mezarlıkta, MÖ 3 bin 100 ila 2 bin 800 arasında gömülmüş insanların kalıntıları yer alıyor. Üç mezarda en az 11 kişinin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kadın ve erkeklerden kalıntılarından oluşan bu mezarlardakiler, 11 yaş ve üzerindeki genç yetişkinlerden oluşuyor.
İNSAN SOYUNUN EN ESKİ KANITI ÇİN'DE BULUNDU
Çin’de yapılan bir kazıda yaklaşık 2.1 milyon yıllık taş aletler bulundu. Bu keşif, Afrika dışında tarihlenen en eski hominin türü adına kanıtlar sunuyor. Bu zamana dek Afrika dışındaki en erken hominin kanıtı, 1.85 milyon yıl öncesine tarihlenen ve Homo erectus ile bağdaştırılan bir iskeleti ve eserleri içeriyor. Bu buluntular, 2000 yılında Gürcistan’ın Dmanisi sit alanında ortaya çıkarıldı.
14 BİN YILLIK EKMEK KALINTILARI BULUNDU
Bilim insanları, Ürdün’deki 14 bin yıllık bir kazı alanında, bilinen en eski ekmek yapımı kanıtlarını keşfetti. Bir çift ocak içinde bulunan kömürleşmiş kırıntılar, ekmeğin ilk örnekleri olarak tanımlandı ve tarımın başlangıcından çok daha önce ekmek hazırlandığını gösterdi. Birkaç milimetre boyutundaki küçük topaklar halindeki kalıntılar, kuzeydoğu Ürdün’deki Kara Çöl’de arkeologlar tarafından keşfedildi. Araştırma ekibi, ocaklarda bulunan kömürleşmiş bitkisel malzemelere radyokarbon tarihleme yaparak, ocakların 14 bin yıldan daha önce kullanıldığını tespit etti.
HOMEROS'UN DESTANININ YAZDIĞI TABLET BULUNDU
Yunanistan’daki Olympia Antik Kenti’nde, antik yazar Homeros’a atfedilen Odysseia destanının dizelerini içeren bin 800 yıllık tablet bulundu. Arkeologlar, Yunanistan’ın güneyindeki Olympia antik kentinde, ünlü Odysseia destanının 13 dizesinin kazındığı bir tablet ortaya çıkardı. Söz konusu dizeler, bu epik şiirin bilinen en eski kaydı olabilir. Kil plakanın, Roma dönemine, MS 3. yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor. Yani bu tabletin yazılmasından önce, yüzlerce yıl boyunca sözlü bir gelenek içinde nesilden nesile aktarılmıştı.
MAYMUNLAR TAŞ DEVRİNE GİRDİ
Araştırmacılar Panama’daki beyaz yüzlü kapuçin maymunlarının bir popülasyonunun Taş Devri’ne girdiğini keşfetti. Maymunlar, kabuklu yemişleri ve kabuklu deniz canlılarını kırmak için taş aletler kullanmaya başladılar, bu da onları bizden sonra bunu yapan dördüncü tür primat yapıyor. Ekip, kameralar sayesinde, erkek maymunların Hindistan cevizi, yengeç ve salyangozları parçaladığına şahit oldu. Ancak, bu davranışın adadaki diğer gruplara neden yayılmamış olduğu henüz belli değil.