Keşif, ancak ortaya çıkarılan dört iskeletin, Leiden’deki arkeolojik danışmanlık şirketi RAAP tarafından incelenmesinden sonra ortaya çıktı...
Binlerce yıldır annesinin kucağında
Bilim insanları, 30 yaşındaki kadın iskeletinin sağ kolunun garip bir açıda eğildiğini fark etti. Kadının kolu, arkeolojik alandaki diğer iskeletlerin her zamanki duruşunun aksine düz değildi ve eğri duruyordu.
Daha detaylı yapılan incelemeler, kadının kolunun olduğu bölgede bir bebeğin kemik parçalarının olduğunu gösterdi ve kadının bir bebekle gömüldüğünü ortaya çıkardı. Proje sorumlusu Helle Molthof, “Kadının mezardaki gömülme pozisyonu, bölgede bulduğumuz diğer iskeletlerle uyuşmuyordu. Diğer mezarlarda uzuvlar hep gövde ile paralel yerleştirilmişti. Sonra küçük bir bebeği kucakladığını gösteren etkileyici keşfi yaptık.” diyor.
Analiz için gönderilen kemik parçaları, bebeğe ait birkaç dişle beraber küçük bir çene içeriyordu. Bu dişlerden yola çıkan araştırmacılara göre, bebek öldüğü sırada yalnızca birkaç aylıktı.
Molthof, “6.000 yıl boyunca toprağa gömülü bebek dişleri bulduğumuzda oldukça etkilendik. Tıpkı günümüzde tüm ebeveynlerin, bebeklerin süt dişlerini kibrit kutularında saklamaları gibi.” diyor. Yapılacak DNA analizleri, kadının bebeğin annesi olup olmadığını gösterecek. Ayrıca bebeğin cinsiyeti de bu yolla anlaşılacak. İzotop analizleri ise, kadının bölgede doğup büyümüş biri mi yoksa daha sonraki bir tarihte mi buraya geldiğini gösterecek.
Arkeologlar, söz konusu mezarın Vecht nehri kıyısında yaşayan avcı toplayıcı toplulukların ölü gömme adetleri hakkında onları bilgilendireceklerini umuyorlar.