HABER

60 yıllık bilinmezlik hikayesi! Birçok 'ilk' ortaya çıktı... Dünya için 'anahtar' olan kazıda yeni aşamaya geçildi

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde göçebelikten yerleşik hayata, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilen Neolitik Dönem’in izlerini taşıyan Çayönü Tepesi’nde arkeolojik kazılar, 1964’ten başlayıp günümüzde devam ederek ortaya çıkartılan bulgular, dünya tarihine ışık tutuyor. Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi, Doç. Dr. Savaş Sarıaltun başkanlığında, yeni bir aşamaya geçiyor.

Çayönü Tepesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinin 7 kilometre güneybatısında, Ergani Ovası kuzeyinde yer alan bir yerleşim yeri. İnsanlık tarihinin yerleşik yaşama geçiş sürecini temsil eden Neolitik Dönem’in ilk dönemlerinden itibaren, yaklaşık 12 bin yıl önce ilk defa iskan edildiği yer. Bu yerleşim yeri, sadece Anadolu değil, aynı zamanda Yakındoğu ve Levant coğrafyasında Neolitik Dönem kültür tarihini en iyi yansıtan yerleşimlerden birisi olması nedeniyle dünya kültür tarihi için anahtar niteliğinde bir yerleşim yeri olarak biliniyor.

Bu içerik Hande Dağ tarafından yayına alınmıştır

ÇAYÖNÜ TEPESİ KAZILARINDA 60 YILDIR BİLİNMEZLİKLERİN ORTAYA ÇIKARTILMASI İÇİN ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR YENİ DÖNEMDE DE YÜRÜTÜLÜYOR

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler