Ağrı Dağı’nın zirvesindeki karların erimesiyle biriken suların beslediği bölge, onlarca su altı bitkisi ile balık, kemirgen, sürüngen ve yumuşakçalarla adeta doğal bir akvaryumu andırıyor.
Ağrı Dağı eteklerinde muhteşem canlılar
Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Mete Türkoğlu, Ağrı Dağı Milli Parkı’nın Doğu Anadolu bölgesi için önemli değerlerden biri olduğunu söyledi.
Bulakbaşı ve Karasu sazlığının canlılar için önemli bir yaşam alanı olduğunu belirten Türkoğlu, "Bu sulak alanlarda Ağrı Dağı ve Aras Nehri’nden gelen alüvyal toprakların, verimli suların, planktonların oluşturduğu su altındaki besin zenginliğinden zooplankton (sularda bulunan, ancak mikroskopla görülebilen yaratıklar) oluşmasıyla bunlarla beslenen balık ve diğer canlılara yaşama imkanı sağlamaktadır." dedi.
"Bu haliyle adeta doğal bir akvaryum gibi görüntüler sergilemektedir. Özellikle ıstakoz, sarı balık, caner balığı, sazan balığı dediğimiz türlerden balık türlerimiz yaşamaktadır. Bunun dışında, özellikle Edirne ve Iğdır’da görülen su maymunu, bayrak niteliğinde bir görünüm sağlamaktadır."
"Buradaki bu verimliliğin sonucunda Ağrı Dağı ve Aras’tan gelen suların oluşturduğu alanda oldukça çeşitli kuş türlerimiz de yaşamaktadır. Etrafında ise Ağrı Dağı’nın sunmuş olduğu güzellikleri görmekteyiz."
"Buradaki sularımız derinliği 6 metreyi geçmeyen, derin olmayan, gelgitlerin olmadığı, durgun sular niteliğinde olan bir sudur. Özellikle amatör dalgıçları ve amatör belgesel yapımcılarını buraya davet ediyoruz. Su altı meraklılarına Ağrı Dağı’nın oluşturduğu bu suların su altı güzelliklerinden faydalanmalarını tavsiye ediyoruz."