YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ahşap Dile Geldi, Ortaya Naht Sanatı Çıktı

Evini atölyeye çevirerek, babasından öğrendiği naht sanatını icra etmeye başlayan Nahhat Fatih Topatan, uzun bir...

Evini atölyeye çevirerek, babasından öğrendiği naht sanatını icra etmeye başlayan Nahhat Fatih Topatan, uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkan eserlerini Erzurum'da görücüye çıkardı. Naht, çeşitli ağaç türlerinden elde edilen tahtaların üzerine yapılan hat sanatından meydana geliyor.

Birçok insan naht sanatını hat sanatıyla karıştırabiliyor. Nahhatlar bunu doğal bir durum olarak değerlendiriyor. Selçuklu ve Osmanlı döneminde en yaygın sanat dallarından olan naht, bugünlerde fazla bilinmiyor. Erzurum Alışveriş Merkezi'nde 'Ahşabın Hat ile Muhteşem Buluşması' sergisiyle beğeniye sunulan sergi, 17 Şubat’a kadar gezilebilecek. Serginin ilk günü olmasına rağmen birçok insanın eserlerle yakından ilgilenip merak ettiklerini sorduğunu kaydeden Topatan, sanatseverlerin, gördükleri tablolar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediğini ifade etti.

Naht’ın, Selçuklulardan başlayıp Osmanlı’da devam eden bir sanat olduğunu dile getiren Fatih Topatan, bu sanatı hattat olan babasından öğrendiğini ifade etti. Topatan, “Eskiden cami süslemelerinde, mihraplarda ve minberlerde kullanılan bu sanat, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Biz bu sanata gönül vermiş sanatçılar olarak, nahtın yaşatılması adına elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Topatan, iyi bir naht tablosunun ortaya çıkabilmesi için detaylı çizimlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çeşitli ağaç türlerinden elde edilen tahtaların üzerine yapılan hatlar, daha sonra ahşap oymacılığı ve işlemeciliğinde kullanılan malzemelerle ayrıştırılıyor. Üç boyutlu hale gelen hat eseri, ahşap veya kumaş zemin üzerine oturtularak sanat eseri ortaya çıkartılıyor.

Bir eserin oluşabilmesi için uzun bir süre gerektiğini belirten Nahhat Topatan, bu işin sabır ve emek gerektirdiğini kaydetti. Daha önce Antalya’da bu sanatı icra eden Topatan, eserlerinin turistler tarafından çok rağbet gördüğünü anlattı. Yaklaşık 3 yıldır Erzurum’da çalışmalarına devam eden Topatan, özenle işlediği 30’un üzerindeki eserlerini insanların beğenisine sundu.

Topatan, eserlerinde Selçuklu döneminin izlerini yansıtıyor. Eserlerini Arap harfleriyle oluşturan Topatan Kur’an-ı Kerim’den çeşitli ayetlere ve kısa surelere de yer veriyor. Topatan, ayrıca, nahtla çeşitli insan ve eşya figürleri de yapıyor.

Ahşap Dile Geldi, Ortaya Naht Sanatı Çıktı

Evini atölyeye çevirerek, babasından öğrendiği naht sanatını icra etmeye başlayan Nahhat Fatih Topatan, uzun bir...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler