Astım, rahatsızlığı olan insanlarda ciddi anlamda sıkıntılar ve günlük yaşam üzerinde olumsuz etkiler bırakan bir hastalıktır. Astım hastalığını tetikleyen faktörler arasında stres, birtakım alerjiler, özellikle sigara dumanı, ağır yapılan egzersizler ve havaların soğuması yer almaktadır.
Astım rahatsızlığından ya da astımın olumsuz etkilerinden kurtulmak için sağlıklı beslenme ve yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmek büyük bir önem taşımaktadır.
Esasen doğru beslenmek direkt olarak astımı tedavi etmez ancak doğru beslenme yöntemi ile astımın insanların günlük hayatını sıkıntıya sokan olumsuz etkilerini, ani gelen ataklarını ve şiddetini bir nebze de olsa azaltabilmek mümkündür.
Astım rahatsızlığının bu olumsuz etkilerini vücudunuzdan bir nebze de olsa uzaklaştırabilmek için doktorunuza danışarak doğru bir beslenme listesi edinebilir ve hangi yiyecekleri tüketip hangi yiyecekleri tüketmemeniz gerektiği konusunda en doğru ve en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
1. Sarımsak
Sarımsak içeriğinde quercetin adlı bir kimyasal içermesi sebebiyle akciğerde meydana gelen iltihabın ana sebebi olan enzimleri baskılaması sebebiyle astım ataklarının sayısını azaltabilmektedir.
Aynı şekilde doğru ve düzenli şekilde sarımsak tüketilmesiyle astım ataklarının şiddetinin de düşürülebilmesi mümkün olmaktadır. Bu sebepte zaten hali hazırda antibiyotik özelliği de bulunan sarımsağı beslenmenizde sıklıkla tüketmeniz astım rahatsızlığının olumsuz etkilerinden kurtulmanıza ve bu etkileri azaltabilmenize olanak sağlayacaktır.
Dolayısıyla sarımsağın beslenme alışkanlıklarından biri olması insan vücudu için büyük bir önem teşkil etmektedir. Çünkü sarımsak zaman zaman akciğer iltihabı riskini de ortadan kaldırabilmektedir.
2. Soğan
Soğan da insan vücudu ve özellikle astım rahatsızlığı için oldukça iyi gelen bir besindir. Soğan da tıpkı sarımsak gibi içeriğinde bulundurduğu quercetin adı verilen madde sayesinde astıma yol açan enzimlerin vücutta baskılanmasına yardımcı olmaktadır.
Düzenli olarak soğan tüketen kişilerde astım rahatsızlığının olumsuz etkilerinin ve atakların rahatsız ediciliğinin seviyesinin düştüğü gözlemlenmektedir. Bu sebepledir ki siz de eğer ki astım rahatsızlığına sahip bir kişi iseniz düzenli olarak soğan tüketmeli ve soğan yemekten kaçınmamalısınız. Düzenli ve yeteri miktarda soğan tüketimi sayesinde astım krizlerinin etkilerinin azaldığını kolayca fark edebileceksiniz.
3. Keten Yağı
Keten yağı ya da bir diğer adıyla keten tohumu yağı, keten adlı bitkinin tohumlarından elde edilen oldukça sağlıklı bir besindir. Keten tohumu yağı özellikle omega 3 yağı asidi bakımından oldukça zengin bir besin olmaktadır.
Bu tip yağ asitleri özellikle bronş rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Broşlarda meydana gelen iltihaplanmaların oranını azaltarak kişilerin rahat nefes alıp verebilmesini kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda astım hastaları için de büyük bir önem teşkil etmektedir.
Keten tohumu yağının düzenli olarak ancak kesinlikle ve kesinlikle yeterli miktarda tüketimi ile astım hastalığının vücutta yol açtığı olumsuz etkileri azaltması ve astım krizlerinin bir nebze de olsa daha kolay geçmesini sağlaması bilinmektedir.
4. Yumurta
Selenyum bakımından zengin olan birtakım besinler de astım hastalığı olan kişiler için oldukça yararlıdır. Çünkü selenyum astım olduğu zaman iltihaplanan akciğerin tedavisine oldukça yardımcı olan bir mineral olmaktadır
. Bu mineralin yeteri olarak vücuda alınması sayesinde astımın ataklarının vücuda olumsuz etkileri ve sık olarak gerçekleştirilmesi azaltılabilmektedir. Selenyum aynı zamanda güçlü bir de antioksidan özelliğine sahip bir mineraldir.
Bu yönüyle de selenyum akciğer hücrelerinde artan lipidi düşürebilmektedir. Bu sebepledir ki düzenli ve yeterli şekilde yumurta tüketilmesi astıma iyi gelmektedir. Çünkü yumurtada bol miktarda selenyum bulunmaktadır.
5. Ton Balığı
Ton balığı da selenyum bakımından zengin bir gıdadır. Dolayısıyla ton balığı da bu yönüyle astım rahatsızlığından şikayetçi olan kişilerin tüketmesi ve beslenme alışkanlıklarına sokması gereken bir yiyecektir.
Selenyumun astım atakları ve astım ataklarının şiddeti üzerindeki etkisini gözlemek için yeterli miktarda ton balığı tüketebilir ve olumsuz ya da rahatsız edici etkilerden uzaklaşabilirsiniz.
6. Kepekli Tahıllar
Kepekli tahıllar her daim sağlıklı beslenmenin en önemli parçası olmaktadır. Dolayısıyla insan sağlığı ve doğru beslenme için zaten kepekli tahılları tercih etmek gerekmektedir.
Bununla birlikte kepekli tahıllar astıma, astım krizlerine, astım krizlerinin şiddetlerine ve astım krizlerinin sıklıklarına iyi gelmektedir. Çünkü kepekli tahıllar da içeriğinde bol miktarda selenyum bulundurmaktadır. Kepekli tahıllarda bolca bulunan selenyumun yeterli miktarda vücuda alınması sebebiyle astımın olumsuz etkilerinin vücutta azaltılabilmesi mümkün olmaktadır.
7. Kahverengi Pirinç
Kahverengi pirinç ülkemizde maalesef ki fazla tüketilmeyen bir yiyecektir. Ancak sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme üzerine azami dikkatli olan kişiler kahverengi pirinci tüketmektedirler. Kahverengi pirinç hem insan sağlığı için oldukça faydalı olmaktadır hem de astım rahatsızlığına iyi gelmektedir. Çünkü kahverengi pirinç de içeriğinde bol miktarda selenyum minerali bulundurmaktadır.
Bu yönüyle kahverengi pirinç astım ataklarının şiddetini, sıklığını ve olumsuz etkisini azaltabilmektedir. Siz de günlük beslenmenizde muhakkak kahverengi pirince de yer vermeli ve ona da şans tanımalısınız.