Bunu önlemek için ortopedik ayakkabı alınması ise bazen olumlu etki yaratmaktan çok olumsuz etkilere dahi yol açabiliyor. Çünkü ayakkabı seçiminde önemli olan ortopedik ayakkabıdan ziyada ayağınıza uygun ayakkabıyı seçmeniz.
Ayakkabı deyip geçmeyin!
Ayakkabı sanayisi her geçen gün gelişmekte ve her sezon, her yaş için yüzlerce yeni model karşımıza çıkabiliyor.
Hal böyle olunca, tüketicinin kafası giderek karışıyor. Çeşit çeşit tabanlar, türlü türlü dış ve iç malzemeler, birbirinden farklı amaçlara yönelik modeller ve saymakla bitmeyecek seçenekler… Peki nasıl karar vereceğiz? Bu sorunun cevabını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım çeşitli ipuçları ile açıkladı.
Op. Dr. Enis Yıldırım, ”Ayakkabıyı kimin, ne amaçla ve hangi mevsimde kullanacağı, kullanacak kişinin ayağında anatomik bir sorun olup olmadığı gibi kullanıcı faktörleri ile birlikte alınmak istenen ayakkabının üretildiği materyaller de karar mekanizmasında rol oynar. Çocuklarda ve erişkinlerde ayakkabı seçimleri daha farklı ilerler. Ailelerin bebeklikten büyüme çağına kadar olan dönemde sürekli değişen ayaklara sahip çocuklarına ayakkabı alırken kafalarında birçok soru işareti oluşur. ‘Ayakkabı ortopedik mi olsun? Ev ayakkabısı nasıl olmalı? Çocuğum içe doğru mu basıyor?’ gibi çevresel duyumlardan da etkilenen bir takım kafa karışıklıkları oluşabilir.” dedi.
Konuyla ilgili bilgi vermeye devam eden Op. Dr. Enis Yıldırım, “Tüm söylemlerden önce şunu bilmek gerekir ki, yapılan bazı bilimsel çalışmalar özellikle Afrika ve benzeri ülkelerde mecburen çıplak ayakla büyüyen ve yaşayan insanların, gelişmiş ülkelerdeki insanlara göre daha az ayak sorunu yaşadığını göstermektedir. Tabii ki bu bilgiden yola çıkıp, günümüz gerçeklerine uygun olmayacak şekilde çıplak ayakla yaşamayı düşünmek olası değildir.
Ancak doğal gelişimi ne kadar çok etkilemeye ya da değiştirmeye çalışırsak, sorunla karşılaşma olasılığımızın arttığı düşünülebilir. Dolayısıyla kişi hangi yaşta olursa olsun, üretilen ayakkabının o yaşam evresindeki normal ayak anatomisi ve biyomekaniğine uygunluğu belirleyici faktördür. “ sözlerini ifade etti.