Omega-3 deposu olan balık, kış mevsiminin en sağlıklı yiyeceği. Zengin içeriğiyle vücudu adeta yenileyen balık, beyin gelişiminden depresyon tedavisine kadar katkı sağlıyor.
Maksimum fayda sağlayabilmek adına balıklarda pişirme şekli oldukça önemlidir. En sağlıklı pişirme şekilleri vitamin ve mineral kaybını en aza indiren buğulama, fırınlama, ızgara şeklindedir.
Diyetinize kolaylıkla ekleyebileceğiniz, özellikle çocuklara ya da balık sevmeyen/tüketmekte zorlanan bireylere de alternatif olan Balık çorbası tarifini denemelisiniz!
Malzemeler:
1 adet palamut balığı
1 küçük boy patates
1 orta boy havuç
1 lt su
Tane karabiber
1 küçük boy soğan
2 yemek kaşık tam buğday unu
1 adet yumurta sarısı
1 adet limon suyu
tuz
2 yemek kaşık zeytinyağı
Hazırlanışı:
Havuç ve patatesleri küp küp doğrayıp zeytinyağında 5 dakika soteleyin. Üzerine fileto haline getirilmiş, küp şeklinde doğranmış balıkları ekleyip 5 dakika kadar daha soteleyin. Bir lt kadar sıcak suyu ve tane karabiberleri tencereye alın ve 10 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Unu az su ile karıştırıp çorbaya ekleyin. Yumurta sarısını limon suyu ile çırparak çorbaya yavaş yavaş ilave edin. Havuç ve patateslerin yumuşamasına göre ocaktan alıp tuzunu ilave edebilirsiniz. İsteğe göre maydanoz eklenebilir.
Balık yemeniz için 10 önemli nedeni sizler için sıraladık, buyursunlar...
Daha fazla bilgi için tıklayın.
Balığın faydaları nelerdir? İşte balık yemenin 10 faydası
ÇOK ÇEŞİTLİ BESİN ÖĞESİNİ BİR ARADA İÇERİR: En belirgin özelliği olarak omega-3 ile öne çıksa da; kaliteli protein, iyot, D vitamini açısından oldukça zengindir. Bu bileşenleri bu denli iyi oranda içeren başka bir besin bulunmamaktadır. D vitamini ve omega-3 açısından yağlı balıklardan somon, alabalık, sardalya, uskumru çeşitleri öne çıkmaktadır.
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR: Dünya çapında ölüm nedenlerine bakıldığında ilk sıralarda yer alan bu iki dolaşım sorununun önüne geçmek için düzenli balık tüketmek gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40.000 kişi ve üzerinde yapılan bir çalışmada; haftada bir ya da 2 porsiyon balık tüketen erkeklerin kalp krizine yakalanma riski %15 daha düşük bulunmuştur. Araştırma sonuçları bu özelliğin yüksek omega-3 içeriği ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR: Hamile ve emziren annelerin sıklıkla duydukları omega-3 yağ asitlerinden DHA; özellikle beyin ve göz dokusunun gelişiminde son derece önemlidir. Hamile ve emziren annelere sıklıkla balık tüketimi önerilir. Tek dikkat edilmesi gereken nokta, bazı balıklar yüksek cıva içeriğine sahip olabilmektedir. Haftada 400 gramı geçmeden, tercihen somon, sardalya, alabalık gibi daha düşük cıvalı balıkları tüketmek, midye gibi kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmak önemlidir.
BEYİN FONKSİYONLARININ GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR: Beyin fonksiyonları yaş arttıkça azalmaktadır. Hafif zihinsel dalgalanmalar ve düşüşler normal karşılanmaktadır ancak bir de nörodejeneratif hastalık türlerinden alzheimer gibi hastalıklar da vardır. Düzenli balık tüketimi bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
DEPRESYONUN ÖNLENMESİNE VE TEDAVİSİNE KATKI SAĞLAR: Depresyon yaygın görülen zihinsel bir durumdur. Beyindeki gri madde de zihinsel ve duygusal durumları yönetmede etkilidir. Balık tüketimi içerdiği bileşenler sayesinde bu gri maddeyi artırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca son çalışmalara göre bipolar bozukluk durumu düzenli balık tüketimi ile daha kolay kontrol edilebilmektedir. Bu da yine balığın içerdiği omega-3 içeriği ile ilişkilendirilmiştir.