Hamilelik süreci, hormonal ve fiziksel değişimler nedeniyle anne adayları için sıkıntılı geçebiliyor. Bu süreçte anne adaylarının en çok yaşadığı mide bulantısı, kusma, aşerme hatta anne adayı gibi karında şişme baba adaylarında da görülebiliyor.
MİDE SORUNLARI YAŞAYABİLİYORLAR
Baba adayları; gebelik boyunca, doğum sonrasında veya her iki dönemde eşlerinin hamilelik rollerini taklit edebilmektedir. Halk arasında sempatik babalık sendromu olarak tanımlanan Kuvad sendromu daha çok mide bağırsak bozukluklarıyla kendini göstermektedir. Kuvad sendromu belirtileri genellikle hamileliğin 3. ayından itibaren ortaya çıkmakta ve doğumdan hemen önce veya doğum sırasında ikinci bir yükselişe uğrayabilmektedir.
Ancak baba sadece mide sorunlarıyla baş etmiyor. Sizin için hormonal, nörolojik ve davranışsal değişiklikler yaşadıklarını gösteren bilgileri bir araya getirdik. Haberimize göz atın...
Doğum sadece annede değil babada da değişime neden oluyor
TESTOSTERON SEVİYESİ DÜŞÜYOR. Araştırmalar testosteron düzeyi yüksek olan erkeklerin kadınlara daha çekici geldiğini göstermiştir. Bununla birlikte, yeni babalardaki testosteron seviyelerinin % 34'e kadar düşebileceği görülüyor. ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Christopher Kuzawa ve ekibinin yaptığı araştırma baba olmanın, erkeklik hormonu testosteronun seviyesinin düşmesine neden olduğunu gösterdi. Birçok hayvan türünde olduğu gibi insanlarda da doğumdan sonra vücudun testosteronun üretimini azalttığını belirten Kuzawa, bu sayede erkeklerin biyolojik olarak çocuğuna bakmaya programlandığını vurguladı.
OKSİTOSİN SEVİYESİ YÜKSELİYOR. Bilim adamları, yeni bir babanın çocuk yetiştirme faaliyetlerine katılımı ile hormon düzeyleri arasındaki bağlantıyı inceledi ve ilginç bir sonuca ulaştı. Çocuklarıyla aktif olarak oynayan babalrın kanında daha yüksek miktarda oksitosin vardı. Oksitosin, gevşeme, sevgi, olumlu duygular ve insanlar arasındaki güçlü bağdan sorumlu olan bir hormondur ve doğal olarak doğum sırasında ve sonrasında yeni annelerde yükselir.
YENİ BABALARIN BEYİNLERİ DE DEĞİŞEBİLİR.16 baba adayının beyin MR'ı sonucunda yeni annelerde olduğu gibi aynı değişiklikleri gösterdi. Buna göre Bilim adamları, bu yapısal beyin değişikliklerinin, babalarının kadın eşlerinin hamileliği boyunca gerekli ebeveynlik becerilerini geliştirme yollarını gösterdiğine inanıyor. Doktorlar, bu şekilde, babanın beyninin, bebek taşımamasına ve doğum yapmamasına rağmen, çocukları ile bağ kurabilmelerini sağlamaya çalıştıklarından emin.
DOĞUM SONRASI DEPRESYONU YAŞAYABİLİRLER.Doğum sonrası depresyon, hamilelik ve doğumdan kaynaklanan bir duygudurum bozukluğudur ve genellikle üzüntü, umutsuzluk, kaygı ve sinirlilik içerir. Araştırmacılar doğum sonrası depresyonun sadece yeni anneleri etkileyen kadın sorunu olmadığını düşünüyor. Araştırmalar, erkeklerin yaklaşık% 10'unun doğum sonrası depresyonu yaşadığını göstermektedir. Bu, ilk maddede bahsettiğiminz yeni babalardaki düşük testosteron seviyesinden kaynaklanıyor olabilir.