Az ya da çok hepimiz ağlıyoruz. Rakamlar da yalan söylemiyor. Tilburg Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar erkeklerin dört haftada ortalama 1, kadınların ise dört haftada 3 kez ağladığını gösteriyor.
Bununla birlikte gülmenin insan sağlığını poziytif yönde etkilediği bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Ancak gülmek kadar ağlamanın da faydaları bulunuyor.
Mutluluktan ağladığınızı umarak sizin için ağlamanın 7 faydasını bir araya getirdik.
Bırakın gözyaşlarınızı aksın! İşte ağlamanın 7 sağlık yararı
SAKİNLEŞTİRİR. 2014 yılında yapılan araştırmalar ağlamanın rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmada ağlamanın, insanların rahatlamasına yardımcı olan parasempatik sinir sistemini harekete geçirdiği açıklanmaktadır.
İLİŞKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Bazen insanlar bir şeyin sizi ne kadar rahatsız ettiğini anlamıyorlar, ama ağlarken sizi daha iyi anlayabiliyorlar. 2016 yılında yapılan araştırmalar ağlamanın bağ kurduğunu göstermektedir. Bu, ağlamanın insanların sizi rahatlatmasını ve sizi desteklemesini istediği anlamına gelir.
ACIYI HAFİFLETİR. Ağladığınızda, bir şey sizi üzdüğü için, acı genellikle oldukça keskindir, ancak ağladıktan sonra rahatlamış hissedersiniz. Bu size tanıdık geliyor mu? Bu garip bir şey değil. Araştırmacılar, ağladığınızda vücudunuzun oksitosin ve endorfin ürettiğini söylüyor. Bu bileşenler insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar ve bu yüzden keskin acıyı biraz daha az yoğun hissedersiniz.
DAHA İYİ BİR RUH HALİ VERİR. Vücudunuz, önceki açıklamada da söylenilen gibi, ağladığınızda oksitosin ve endorfin üretir. Bu yüzden ağlamadan sonra ağlamak sizi daha iyi hissettirir ve sizi daha iyi bir duruma sokar.
DAHA AZ STRESE NEDEN OLUR. Çok fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak araştırmacılar ağlamanın stresi azaltabileceğine inanıyorlar. Ağladığınızda, gözyaşlarınız belirli bir konsantrasyonda stres hormonu içerir. Bu stres hormonları, ağlarken vücudunuzu terk eder ve araştırmacılar, ağlamadan sonra daha az stres yaşadığınızı belirtiyorlar. Ancak hala yapılacak çok fazla araştırma var.