Bornova Belediyesi son dört yılda kadınların hem sosyal, hem de çalışma hayatında daha etkin olması için önemli projeleri hayata geçirdi. Türkan Saylan Kadın Konuk Evi, Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali, Lider Kadınlar Eğitimi, Kadın Siyaset okulu, kadınlara yönelik kent gezileri gibi çalışma ve projeleri ile dikkat çeken Bornova Belediyesi Türkiye'de bir ilki de gerçekleştirdi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği Konseyi'nin ''Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği'' adlı sözleşmesine imza attı.
Kadınların yaşamın her alanında aktif olmasını hedefleyen Bornova Belediyesi, yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projeler ile tüm Türkiye’ye örnek oldu. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, bir ilki gerçekleştirerek Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği Konseyi'nin ''Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği'' adlı sözleşmesine imza attı. 30 kadın ile 70 çocuğun aynı anda kalabileceği Türkan Saylan Kadın Konukevi 2012 Yılı Eylül ayında hizmete açıldı. Bornovalı kadınlar için düzenlenen eğitimler ile kent gezileri de yoğun ilgi gördü.
YEREL YAŞAMDA KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ SÖZLEŞMESİ
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır kısa adı 'CEMR' olan Avrupa Birliği'ne bağlı Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği Konseyi'nin ''Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği'' sözleşmesine imza attı. Bornova Belediyesi bu sözleşmeye imza atan Türkiye’deki ilk belediye oldu. Avrupa Birliği çatısı altında bir örgüt olan Konsey'de Türkiye'yi temsil eden Başkan Sındır, Bornova'yı kadınlar için daha güvenli bir kent yapma ve sosyal-ekonomik yaşamda daha etkin olmaları için çok önemli bir çalışmaya başladıklarına dikkat çekti. Sındır, ''Türkiye'de bu sözleşmeye imza atan başka bir belediye yok. İki yıllık taahhüt süresi içerisinde Bornova Belediyesi olarak Kadın-erkek eşitliği komisyonumuzla birlikte tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Destek veren verecek olan herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.
ÖNEMLİ KOLTUKLAR KADINLARA EMANET
Kadının sosyal yaşamda hak ettiği yeri alması için düzenlediği etkinlikler, eğitimler ve sağladığı olanaklarla önemli adımlar atan Bornova Belediyesi, kadın müdürleri, yöneticileri çalışanları ile vizyonu daha da genişletiyor. Yerel yönetim anlayışını sadece kadınlara yönelik hizmetlerle sınırlandırmayan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, bir başkan yardımcılığı koltuğu ile 10 müdürlüğü de kadınlara emanet ederek, kamusal alandaki yönetimde kadınlara en az erkekler kadar yetki veriyor. İmar, etüt proje, planlama ve yapı kontrol gibi müdürlüklerin bağlı olduğu başkan yardımcılığı görevini kadınlar yürütüyor. Müdürlerin yanı sıra pek çok merkezin sorumluluğunu da kadınlar üstleniyor. Çalışanların yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Belediye Meclisi’nde dört kadın üye görev yapıyor. Ayrıca Kent Konseyi bünyesinde kurulan Kadın Meclisi faaliyetlerini sürdürüyor.
İHTİYACI OLAN KADINLAR İÇİN KONUKEVİ
Türkiye'nin en büyük kadın konuk evlerinden biri olan Türkan Saylan Kadın Konuk Evi ve Toplum Merkezi, Bornova Belediyesi’nin kadınlara yönelik en önemli yatırımları arasında yer alıyor. 2012 yılı sonunda hizmete açılan toplam 2 bin 640 metrekarelik kapalı alana sahip tesiste iki ve üçer kişilik, banyolu 25 yatak odası, 7 yaşama odası ile 3 çocuk oyun odası bulunuyor. Çalışma ve televizyon odalarının da bulunduğu Kadın Konukevi 2 milyon 320 bin liraya mal oldu. Açılışından bugüne bu tesisten 135 kadın ve çocuk yararlandı. Çamdibi’nde bulunan Kadın Danışma Merkezi’nden ise 4 yılda toplam 8954 kadı danışmanlık eğitimi aldı.
BAŞKAN SINDIR, GÜNLER VE MATİNELERDE
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, kadınların kendi aralarında düzenledikleri gün ve matinelerin konuğu oluyor. Kadınların günlerine katılarak ilçenin dört bir yanındaki evlere misafir olan Başkan Sındır, onlarla bol bol sohbet etme fırsatı buluyor. Halkla İlişkiler ekibiyle birlikte katıldığı günlerde ihtiyaçların ve sorunların giderilmese için gerekli çalışmaların yapılması talimatını veriyor. Kadınlara yönelik önemli projeler üreten ve çalışmalar yapan Sındır, mutlu anlarında da kadınların yanında oluyor. Sosyal yaşamda daha etkin olmaları hedeflenen kadınlar, Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen kadınlar matinelerinde keyif dolu anlar yaşıyor.
8 MART’A ÖZEL FESTİVAL
Bornova Belediyesi’nin 2011 ve 2012 yıllarında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali düzenledi. Bir hafta süren festivallerde birbirinden ünlü sanatçılarla birlikte, yazar, sanatçı, oyuncu, gazeteci, sendikacı, sosyolog, siyasetçi, iş kadını, insan hakları savunucusu gibi kimlikleriyle ön plana çıkan kadınlar Bornovalılar ile buluştu.
LİDER KADINLAR BORNOVA’DA YETİŞİYOR
Bornova Belediyesi, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği ile birlikte ‘Lider Kadın Eğitimleri’ düzenliyor. Altındağ Halkın Üniversitesi Toplum Kalkınma Merkezi’nde verilen eğitimlerde kadına biçilen geleneksel rollerin dışında Kadın Yönelik Şiddet, Öfke Kontrolü, Kanser ve Aile Planlaması gibi konularda farklı konular ele alınıyor. Lider kadınlar önce ailelerine sonrada çevrelerine yardımcı oluyor. En son 8. Si düzenlenen eğitimlerden 250 civarı kadın mezun oldu.
KADIN SİYASET OKULU
Bornova Belediyesi bünyesinde kurulan Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin açtığı Kadın Siyaset Okulu yoğun ilgi gördü. En az lise mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş kadınlar, Bornova Kadın Siyaset Okulu’ndaki eğitime katılarak siyasete adım attı. Siyaset okulunda konusunda uzman akademisyen, siyasetçi, sendikacı, belediye ve il genel meclisi üyeleri verdi. Eğitimlerde “Siyaset nedir?, siyasette kadının yeri? TBMM nasıl çalışır?” gibi konular anlatıldı. Toplam 8 hafta süren 50 saatlik dersler Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Salonu ve Engelli Merkezi’nde yapıldı.
KENT GEZİLERİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Kadınların sosyal yaşama kazandırılmasına katkı sağlamak amacıyla kent gezileri düzenleyen Bornova Belediyesi, 33 mahalledeki 3 bin 500 ve ilçeye bağlı 12 köydeki bin 500 kadını Kemalpaşa Nazarköy'e götürdü. Mahallelerinden araçlarla alınan kadınların güzel bir gün geçirmelerini sağlandı. Bu yıl da havaların ısınmasıyla birlikte yeni gezi güzergahları belirlenecek. Düzenlenen kültür gezilerinde gittikleri bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini görüp yeni bilgiler edinen kadınlar sosyal hayata daha fazla katılma imkanı buluyor. Kadınların, gezi boyunca yiyecek, içecek gibi tüm ihtiyaçları Bornova Belediyesi tarafından karşılanıyor.
Bornova Belediyesi son dört yılda kadınların hem sosyal, hem de çalışma hayatında daha etkin olması...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz