Çırak bulamadıkları için kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar, Bursa’da açılan sergi ile gün yüzüne çıkartıldı. Sanatların son temsilcisi ustalar, yaşadıkları üzüntüyü dile getirdi.
Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO), Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen 'Etkin Şehir Bursa' projesi kapsamında, Ressam Şefik Bursalı Sergi Salonu’nda 'Unutulmaya Yüz Tutmuş Mesleklerimiz ve El Sanatlarımız' konulu sergi açtı. 4 gün açık kalacak sergi hakkında bilgi veren Sergi hakkında MESO Başkanı Fehmi Duban, sergide saraç, keçecilik, çarıkçılık, antika saat tamirciliği, çinicilik, metal işçiliği, filografi, koza işleme, kaftan işleme, yorgancılık gibi mesleklerin yer aldığını söyledi.
Duban, şunları ifade etti: "Bu mesleklerin yaşaması için desteklenmesi gerekir. Bu sergi inşallah bunun meyvesi olur. Bu mesleklerimiz gün yüzüne çıkar. Bunları yaşatmak tek başına odanın yapabileceği bir şey değil. Biz bunları turizme katkı olsun diye gün yüzüne çıkarttık, sahip çıkması gerekenlerinde üzerine düşeni yapmasını umuyorum."
ÇARIKÇI: 38 YILSONRA ÇARIK YAPTIM
Çarıkçı ustası Bekir Çarıkçı, mesleği babasından orta okulda öğrendiğini belirterek, şunları söyledi: "Ben bu işi en son 25 yaşında yaptım. Sonra Amerika’ya gittim. Şuan bu işi yapmıyorum. Sülalede kimse bu işi yapmıyor. Akrabalarımın isteği ile 38 yıl sonra hatıra olsun diye akrabalarıma kalıp yaptım. Ama artık yapmıyorum çünkü kim alacak kim satacak, bitti."
Antika saat tamircisi Ümit Demirel, 8 yaşından bu yana baba mesleği olarak yaptığı saat tamirciliğinin artık neredeyse kaybolduğunu kaybetti. Demirel, "40 seneye yakın bu işin içindeyim. Şuan bunu sürdüren Bursa’da çok az insan kaldı. Çırak yetişmiyor artık." dedi.
YILMAZ: BİNDALLILAR MODENLEŞTİRİLİYOR
Bindallı üreten Tezcan Yılmaz, eskiden düğünlerde giyilen bindallıları modernleştirerek günümüz insanlarına sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Filografi sanatçısı Elif Özay, unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalını canlandırmaya çalıştıklarını ifade etti. Son yıllarda özellikle genç kızların bu sanata yoğun ilgi gösterdiğini belirten Özay, sanatın yaşaması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.
EMEN: SAVAŞ KILIÇLARINI HEDİYELİK EŞYA YAPIYORUZ”
"Kaşıklara şekil veren adam" olarak bilinen ağır metal sanatçısı Yılmaz Emen, 63 yıl boyunca zanaat ve sanatla içi içe yaşadığını vurguladı. Geçmişte ataların fetihlerden fetihlere koştuğu kılıçları hediyelik eşyalarına dönüştürerek yaşatmaya uğraştıklarını anlatan Emen, yetiştirecek çırak bulamadıklarını vurguladı.
Yorgancı Cavit Aktaş ise şunları söyledi: "Bundan sonra zaten eleman yok. Çırak yetişmiyor. Artık meslek yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Teknolojiye yenik düştü. Artık marketlerde bile yorgan yastık satılıyor. Olacak iş değil.
Çırak bulamadıkları için kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar, Bursa’da açılan sergi ile gün yüzüne çıkartıldı. Sanatların...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz