1980 yılından beri annelere bu hazzı yaşatan aktivist Janet Balaskas İstanbul Doğum Akademisi’nin davetlisi olarak İstanbul’daydı. Bu sefer “Coşkulu bir doğumun 7 sırrı” kitabının yazarı Dominique Sakoilsky ile beraber çok yeni bir çalışmayı sundular.
Bu yöntem doğum sırasında kontrolü anneye veriyor
Acıbadem Taksim Hastanesi’nde düzenlenen “Janet Balaskas & Dominique Sakoilsky ile Aktif Doğumun 7 Sırrı” eğitimi Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çoker’in katılımıyla gerçekleşti.
Eğitime, jinekolog, ebe, doula, terapist, hemşire, psikolog ve doğum psikiyatrları katıldı. Urfa, Mersin, Bursa, Muğla, İzmir şehirlerinden eğitime katılanlar olduğu gibi İran’dan da eğitimden yararlanmak için gelenler vardı.
HORMONLARDAN KORDON KESİLMESİNE...
Dominique Sakoilsky, eğitimin amacının, fizyolojik ve aktif doğumu anlatmak, bir taraftan da aktif doğumu kadınların duygusal durumuyla da ilişkilendirmek olduğunu anlatarak “Kadınlar için hormonlar ve duygular birbiriyle çok bağlantılıdır. Bunları birbirinden ayırmak oldukça zordur. Bu eğitimde bu konuları mercek altına aldık.” dedi.
Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çoker, eğitimin içeriğinin aktif doğumun fizyolojisi ile hormonların işlevleri, hormonların bebeğe ve anneye katkısı, doğumdan sonraki altın saat denilen bir saatlik sürede bebeğin anne kucağına konması, bir arada kalmaları, kordonun geç kesilmesi ve doğum fizyolojisine saygı olduğunu anlattı. Ayrıca anne adayının eğitimde anlatılan 7 kelime sayesinde kendini tanıması ve doğum tercihlerini ona göre yapması da eğitimin içeriğine dahil olduğunu ekledi.
AKTİF DOĞUMUN 7 SIRRI OLAN KELİMELER
Dominique Sakoilsky “Aktif bir doğumun 7 sırrı” kitabında anlattığı ve eğitimde yer verilen yedi kelime ve kısaca temsil ettikleri anlamları şöyle sıralıyor: Hayır: Sınırlar, kimlik, seçimler ve gerçeği temsil ediyor. Sakoilsky’e göre, iyi sınırlar belirleyebilirsek, bunları güçlendirebiliriz, kendimizi daha iyi tanırız ve seçimlerimizi kendi doğrumuzu daha iyi yansıtacak şekilde daha doğru yapabiliriz.
Merhaba: Daha açık ve iyi bir iletişim içinde olmayı ve merak duymayı temsil ediyor.
Teşekkürler: Duygusal zeka ve kalp bağını temsil ediyor. Bu kelime ile doğumdaki sevgi hormonu olarak geçen hormonlar anlatılıyor.