Her ülkede olduğu gibi Polonya'da da diğer ülkelerde görülmeyecek 14 farklılık dikkat çekti. Bu farklılıklar arasında en dikkat çekeni ise çeşitli sebeplerden ötürü bebeklerine bakamayacak durumdaki kişilerin bebeklerini bıraktığı bazı kilise ve manastırların dış cephesinde bulunan Yaşam Penceresi oldu.
Polonya'da günlük hayatta mevcut olan bu uygulamalara bir başka ülkede karşılaşmak ya imkansız ya da çok düşük bir ihtimal. İşte yalnızca Polonya'da karşılaşabileceğiniz 14 ilginçlik.
Chopin çalan banklar
Polonyalı piyanist Fryderik Chopin'in 200. doğum günü dolayısıyla başkent Varşova sokaklarına Chopin'in eserlerini çalan banklar yerleştirildi. Piyanistin hayatında önemli rol oynayan 15 bina önüne yerleştirilen banklardaki düğmeye basıldığında Chopin'in farklı eserleri ücretsiz olarak dinlenebiliyor. Dünyaca ünlü besteciye ilişkin bilgilerin de yazılı olduğu banklar, özellikle Varşova'yı ziyaret eden turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
BEBEK BEZLEME BANKLARI
Polonya'da belediyeler tarafından ebeveynlere bebek bakımı konusunda destek amacıyla parklara "bebek bezi değiştirme bankları" yerleştiriliyor. Bebek bezi değişme bankları başkent Varşova, Bydgoszcz, Zielona Gora, Poznan başta olmak üzere çok sayıda kentteki parklarda bulunuyor.
ÇATISI BAHÇE, ALTI KÜTÜPHANE
Tıptan sanata, dinden felsefeye, el yazması eserlerden dijitale içerisinde milyonlarca kitabı barındıran Varşova Üniversitesi Kütüphanesi'nin binası da sahip olduğu eserler kadar adından söz ettiriyor. Maliyeti 80 milyon Doları bulan kütüphanenin çatısı, diğer çatılardan farkıyla göze çarpıyor. Kütüphanenin çatısında kiremitler ve bacalar yerine bahçe bulunuyor. 1 hektardan büyük bir alanı kaplayan çatıdaki bahçe, kütüphane seviyesindeki 15 bin metrekarelik alt bahçe ile birleşerek başkent Varşova için eşsiz bir yeşil alanı oluşturuyor. Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olan bahçe-çatı, ücretsiz olarak ziyaret ediliyor.
YAŞAM PENCERESİ
Yalnızca Polonya'da karşılaşabilecek uygulamaların diğeri ise Yaşam Penceresi (Okno Zycia). Çeşitli sebeplerden ötürü bebeklerine bakamayacak durumdaki kişiler için bazı kilise ve manastırların dış cephesinde bebeklerini bırakabilecekleri bir pencere bulunuyor. Bebeği getiren kişi, dış taraftan pencereyi açıp bebeği orada bulunan sepete koyduktan sonra yan tarafta bulunan zili çalıp ayrılıyor. Zilin çalmasıyla harekete geçen görevliler, hemen bebeği bırakıldığı yerden alarak polise haber veriyor. Gerekli işlemlerin ardından hastanede sağlık kontrolünden geçirilen bebek, daha sonra yuvaya yerleştiriliyor.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi söz konusu uygulamanın çocuğun kişilik haklarını ihlal ettiğini, anonim şekilde terk edilen çocuğun hiçbir zaman ebeveynlerini tanıma fırsatı olmayacağını belirterek bu uygulamanın kaldırılmasını isterken, Polonyalı yetkililerse bebeklerin yaşam pencereleri yerine hayvanlara yem olabilecekleri ıssız ormanlara ya da buna benzer güvensiz yere bırakılmaları durumunda yaşam hakkının ihlal olabileceğini savunuyor.
SES BARİYERLERİ
Polonya'da yoldan geçen araçların gürültüsü ve egzoz dumanından korunma amacıyla ses bariyerleri bulunuyor. Yasa gereği yolu yapan yüklenici firma yerleşim yerleri etrafında da ses bariyerleri yapmak zorunda.