HABER

Çam fıstığında, Türkiye İspanya’dan sonra ikinci sırada

Fıstık çamı alanında Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye 88 bin 443 hektar alan ile İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.Türkiye’nin her yerinde yetişmeyen Aydın, Mersin, Adana ve Hatay illerinin başı çektiği Fıstık çamı 15 yaşından sonra ekonomik olarak işlenmeye başlarken, 80-100 yaşına kadar fıstık üretimine devam edildiği öğrenildi.Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Türkiye’nin İspanya’dan sonra en fazla fıstık çamı alanına sahip ülke konumunda yer aldığını belirterek, “Aydın’da pek çok ürün çeşidi rahatlıkla yetiştirilebilmekle birlikte bunlardan bazıları özel öneme sahip.

Fıstık çamı alanında Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye 88 bin 443 hektar alan ile İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Türkiye’nin her yerinde yetişmeyen Aydın, Mersin, Adana ve Hatay illerinin başı çektiği Fıstık çamı 15 yaşından sonra ekonomik olarak işlenmeye başlarken, 80-100 yaşına kadar fıstık üretimine devam edildiği öğrenildi.
Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Türkiye’nin İspanya’dan sonra en fazla fıstık çamı alanına sahip ülke konumunda yer aldığını belirterek, “Aydın’da pek çok ürün çeşidi rahatlıkla yetiştirilebilmekle birlikte bunlardan bazıları özel öneme sahip. Çam fıstığı da Aydın için özel öneme sahip olan ürünlerden bir tanesidir. Türkiye’de her yerde yetişmemekte olup, Aydın çamfıstığı üretimi ve işlemesinde ilk sırada yer almakta ve Aydın’daki işletmelerde Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere diğer pek çok ilden gelen kozalaklar işlenmektedir. Fıstık çamı alanı açısından Türkiye, İspanya’dan sonra en fazla alana sahip ikinci ülkedir. Orman Genel Müdürlüğü rakamlarına göre 88 bin 443 hektar alanda saf olarak ya da kızılçam ile karışık halde bulunur. Aydın’da ise yaklaşık olarak 26 bin hektar orman alanında fıstık çamı bulunmakta olup, özel ağaçlandırmalarda da yaygın olarak kullanılan bir türdür. 15 yaşından sonra ekonomik olarak işletilmeye başlanmakta ve 80-100 yaşına kadar fıstık üretimine devam edilmektedir” dedi.
Fıstık çamının ekonomik değeri yüksek ve aynı zamanda ihracatı yapılan bir ürün olduğunu ifade eden Aktaş, “İlimizde çam fıstığı üretimi yoğun olarak Koçarlı ve Bozdoğan ilçelerinde yapılmakta olup Çine, Karpuzlu, Yenipazar ve Söke gibi diğer ilçelerimizde de üretim yapılmaktadır. Bazı köylerimizin ana geçim kaynağını çam fıstığı teşkil etmektedir. Aydın Ticaret Borsası tescil rakamlarına göre çam fıstığı 725 bin 316 kg ve 348 işlem ile kuru meyve ihracatında kuru incirden sonra ilimizde ikinci sırada yer almaktadır. Ancak son yıllarda fıstık çamlarında gözle görülür şekilde verim ve kalite düşüklüğü yaşandığına dair tespitlerde bulunulmuş olup üreticilerden gelen talep üzerine de İl Müdürlüğümüzce bu konuda toplantılar yapılması kararlaştırılmıştır” dedi.
Çam fıstığı üreticileri eğitiliyor
Aydın ekonomisinin önemli sektörlerinden biri olan Çam Fıstığında verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik üreticileri eğitim toplantılarına devam ediliyor. Aydın ekonomisine önemli katkı sağlayan çam fıstığı ürününde karşılaşılan verim kaybı ve kalite problemlerinin giderilmesi için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile de irtibata geçildi. 2018 yılı içinde de fıstık çamı üretimi yapılan Koçarlı, Bozdoğan, Çine, Karpuzlu ve Yenipazar ilçelerine ait 29 mahallede eğitim toplantıları yapılması planlandı.
Toplantılar Mart ayı sonuna kadar devam edecek
Bozdoğan, Çine ve Koçarlı ilçelerinde enstitü personelinin katılımıyla birer toplantı düzenlenerek son olarak Koçarlı ilçesi Mersinbelen Mahallesinde toplantı düzenlendi. Mersinbelen Mahallesindeki toplantıya katılan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş’ ta katılarak, çam fıstığının yöre ekonomisine katkısı ve önemine değinerek, üreticilerin her zaman yanlarında olduğunu belirtti. Koçarlı başta olmak üzere Bozdoğan, Söke, Karpuzlu, Çine ve Yenipazar ilçelerimizdeki fıstık çamı üretimi yapılan mahallelerde il müdürlüğünün Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknik elemanlar tarafından eğitim toplantılarının Mart ayı sonuna kadar yapılmaya devam edileceği bildirildi.

Çam fıstığında, Türkiye İspanya’dan sonra ikinci sırada

En Çok Aranan Haberler