AA ekibine müzeyi gezdiren KGB Casus Müzesi Yöneticisi Daniel Putou, "Çoğu kişi KGB gizli servisini biliyor ama tarihini, operasyonlarını ve ne tür ekipmanlar kullandığı hakkında bir fikri yok, burada öğrenince hayret ediyor." diye konuştu.
New York'taki KGB Casus Müzesi Sovyet gizli servisine ışık tutuyor
Putou, Manhattan'ın Chelsea bölgesinde 17 Ocak'ta açılan müzenin eski Sovyetler Birliği'nin gizli servisi KGB'nin casusluk faaliyetleri ve kullandığı malzemeler hakkında halka açık dünyadaki tek müze olduğunu belirterek burada yaklaşık 3 bin 500 parçanın sergilendiğine işaret etti.
Söz konusu malzemelerin, müzenin küratörleri olan Litvanyalı 55 yaşındaki Julius Urbaitis ile 29 yaşındaki kızı Agne Urbaityte tarafından, son 30 yıldır eski Sovyetler Birliği sınırları içindeki ülkelerden toplandığını anlatan Putou, ticari amaçla "özel bir girişim" olarak açılan müzenin sahibinin ise anonim kalmayı tercih ettiğini söyledi.
BULGAR MUHALİF YAZARI ÖLDÜREN 'SUİKAST ŞEMSİYESİ'
Müzede, KGB sorgu hücrelerini gösteren, kapıları orijinal hapishane köşesinden, camekanların içinde sergilenen yüzük ve elbise düğmelerindeki kameralardan ağaç kovuklarına yerleştirilen her türlü dinleme ve gözetleme aletine kadar binlerce parça ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
Sovyet Rusya dönemi bayrak, amblem ve propaganda afişleri ile Stalin ve Lenin gibi Sovyet liderlerinin büstlerinin önünde resmi üniforma giymiş cansız mankenler kullanılarak dizayn edilmiş teşkilatın çalışma ofisi görüntüleri, tavandaki hoparlörlerden sürekli çalan eski Sovyet propaganda müzikleri eşliğinde müze, ziyaretçilerini Soğuk Savaş yıllarına götürüyor.
Müzede en ilgi çeken aletlerin başında silah olarak kullanılan "Bulgar şemsiyesi"nin geldiğini belirten Putou, özel yapım bu şemsiyenin ucundaki delikten 10 metre mesafeye kadar atılan pirinç tanesi büyüklüğündeki risin zehirli top ile Bulgaristan'dan Batı'ya kaçan muhalif yazar Georgi Markov'un 1978'de Londra Waterloo Köprüsü'nde KBG ajanlarınca nasıl öldürüldüğünü anlattı.