Tiyatro oyunu için kadın kılığına giren Çelik'ten samimi açıklamalar..
Tiyatro oyunu için kadın kılığına giren Çelik'ten samimi açıklamalar..
Çelik'in 'Şizoid' adlı gösterisi için kadın kıyafetleri içinde poz vermesinin yankıları sürerken, Hürriyet/Kelebek'ten Gülbahar Karakuş'un Çelik'le yaptığı özel ropörtajda bir çok bilinmeyenin yanıtını bulmak mümkün. Ünlü pop şarkıcısı, Gülbahar Karakuş'un sorularını yanıtlarken, kendisini ti'ye alanları da bu halini çok beğenenleri de anmaktan geri kalmıyor.
İşte bu dikkat çekici ropörtajdan en çarpıcı bölümler...
"Şizoid"i ilk kez dostlarınıza sahnelemişsiniz. İlk gösteri de 12 Mayıs'ta, Anneler Günü'nde olacakmış. Neden bu günü seçtiniz?
- E ben artık kadın oldum, o yüzden kadınlarla ilgili bir günde sahneye çıkayım dedim. Ben hepsini hesapladım ve bir strateji geliştirdim.
Sizi bu özel güne götüren nasıl bir strateji?
- O gün bir gösteri sergilenecek. Yarın öbür gün biletleri satışa çıkacak. Biz de diyeceğiz ki; "Bu gösteriyi annelere hediye ediyoruz, isteyen annesiyle birlikte gelsin."
Anneler sizi yadırgamayacak mı kadın kılığında görünce? Ya da şöyle sorayım; etraftan nasıl tepkiler aldınız fotoğraflarınız basında yer aldıktan sonra?
- Bir kesim çok kızmış, küfür etmiş. Ama cinsiyet değiştirip kadın olsam da kızılmaması lazım, o da ayrı mesele. İşte "Şizoid" de bunu anlatıyor. Kadın olsam da benim kararım, benim huzurum, benim mutluluğum olurdu. Ama "Hayır, asla olamazsın! Ben istemiyorum" gibi bir yaklaşım var. Bu çok tehlikeli bir şey. Bu baskı ve faşizm. 'Öteki' olmadan bir başkasını anlama imkanı yok, ben de o taraftan başladım.
Barbaros Şansal'a verdiğiniz röportajda da 'ötekileştirme' kavramına değinmişsiniz. Bugüne kadar öyle bir şey geldi mi başınıza?
- Ben şahsım üzerine o tür şeylerden acı çekmem, antrenmanlıyım çünkü.
Nasıl bir antrenmandan söz ediyorsunuz?
- Bu 'ötekileştirme' mevzusunu çok yaşadım. Ne dediğini dinlemiyorlar ve linç ediliyorsun... Oyunda bunu da anlatıyorum. Dayakla büyüdüğüm için dayak bende bir etki yapmıyor. Küçükken sağ-sol davasından çok dayak yemişimdir mesela. Fiziki, psikolojik ya da sözlü olarak sürekli dayak yersin ve baskı altına girersin. Ben baskı altında olmaktan çok sıkıldım.
Kadın kılığına girmenizle ilgili sadece kötü tepkiler mi aldınız?
- Hayır, "Çok güzel bacakların var" diyenler de oldu. İnanmayanlar, "Photoshop yapılmış" diyenler çıktı. Bir de evlenme teklif edenler, "Elbiseyi çok güzel taşımış" diyenler var. Bunlar işin eğlenceli tarafı.
Bacaklar gerçekten sizin, photoshop değil o halde?
- Evet. Bu çorabı giymek, topuklu ayakkabıyla yürüyebilmek için bir ay çalıştım.
Sizin kadın karakterinizin bir ismi var mı?
- Var; Cici Kız... Cici Kız, "Cici Kız Alemde" şarkısında "Araban Ferrari'yse kolayca park eder" diyor. Önemli olan sosyal statün ve hangi kılıkta olduğun yani. "İçim leş gibi, dışımda ise her türlü markaya sahibim" demek bu. Bak şarkıya, her şeyi anlatıyor....
Peki neden malzeme olarak kadın figürünü kullandınız?
- Çünkü Türkiye'de en çok 'öteki' olan kadındır. Cennet annelerin ayaklarını altındadır diyoruz ama bir taraftan da aramızda oklavayla annesini öldürenler var.
"Şizoid" gösterisini yapmaya nasıl karar verdiniz?
- Ben kariyerimde hiçbir zaman beklenen şeyleri yapmadım. Herkesin beklediği gibi biri olamam, nevi şahsına münhasır biriyim. Kendi doğrularımı, bir başkasına zarar vermeden, projelerimle anlatmaya çalıştım.
Oyunun ismi neden "Şizoid"?
- Kişilik bozulması yaşayan bir kimliği anlattığım için. Bir başkasına "Sen şöyle ol" diyemem ama kendime istediğimi söyleyebilme hakkına sahibim.
Diyelim sizin hayal ettiğiniz gibi özgür ve ötekileştirmenin olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Kendinizi nasıl ifade ederdiniz?
- Ben bir müzisyen olarak, evladı olan bir baba olarak kurumlar üstü bir şey söylemeliyim. Ben bir kurumun, birinin adamı olmam. Ben herkesin karnını doyurduğu, eğitim alabildiği, huzurlu ve barış içinde yaşadığı bir ortam görmek istiyorum. Haberlerde bunları görmüyoruz. Annesini oklavayla öldüren çocuk görüyorsun. Sen onu görmezsen "Her şey yolunda" dersin. Ama ben öbür kanala zap yapamıyorum.