YURTHABER

Muğla
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deniz kaplumbağalarının balıkçılık faaliyetlerinden etkilenmemesi sağlanacak

Deniz kaplumbağalarının balıkçılık faaliyetlerinden etkilenmemesi sağlanacak

Muğla'da "Hassas Türlerin Hedef Dışı Avlanmasının Azaltılması" projesiyle deniz kaplumbağalarının balıkçılık faaliyetleri nedeniyle yaralanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından yürütülen projenin tanıtımı yapıldı.

İztuzu Plajı’ndaki merkezde düzenlenen tanıtıma proje ortakları WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Doğa Derneği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Ortaca Meslek Yüksekokulu, Ortaca Belediyesi ile bölgede faaliyet gösteren balıkçı temsilcileri katıldı.

Bilgilendirmenin ardından merkezde deniz kaplumbağalarının tedavi gördüğü hastane ile müze gezildi.

DEKAMER tarafından balıkçıların kullanması için yapılan olta ve ağlar Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü’nde denenerek balıkçıların görüşü alındı.

DEKAMER Koordinatörü Doğan Sözbilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün destekleriyle deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından olan Ortaca'nın İztuzu Plajı ve Dalyan kanallarında koruma çalışmalarının yanı sıra bölgedeki balıkçılara bilgilendirmeler yapıldığını söyledi.

Sözbilen, deniz kaplumbağalarının yaralanma nedenlerinin ilk sıralarında olta takılması, misina ve ağ dolanması olduğunu vurguladı.

Doğan Sözbilen, proje kapsamında WWF Türkiye, Doğa Derneği ve DEKAMER olarak İzmir’den Mersin’e kadar çok geniş bir alanda balıkçılarla çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Yıllardır çok fazla deniz kaplumbağasının çeşitli av araçlarına, misinalara, oltalara veya ağlara takıldığını, yaralandığını ya da öldüğünü tespit ettiklerini belirten Sözbilen şunları kaydetti:

"Bu çalışmalarda hedef dışı dediğimiz, yani balıkçının aslında yakalamak istemediği türlerin ne kadarının yakalandığını anlamaya çalıştık. Şimdiki aşamada ise burada yakalanan türleri nasıl azaltabiliriz, neler yapabiliriz balıkçılarla bunun üzerine çalışma yapıyoruz."

Ekonomik olarak geçimini karşılayan balıkçıların daha sorumlu davrandığını ifade eden Sözbilen, sportif balıkçılıkla uğraşanların biraz daha sorumsuz davranılabildiğini savundu.

Deniz kaplumbağalarının balıkçılık faaliyetlerinden etkilenmemesi sağlanacak

Deniz kaplumbağalarının balıkçılık faaliyetlerinden etkilenmemesi sağlanacak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler