Özellikle derinliği konusunda bilgi sahibi olunmayan ve bulanık olan suya atlamak ömür boyu sandalyeye mahkum edebiliyor.
Uzmanlardan kritik uyarı
Gençler eğlenmek ya da kendilerini kanıtlamak için yüksek yerlerden suya balıklama atlar. Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Aşkın Şeker, “Derinliğini bilmediğiniz bulanık sulara atlamayın. Omuriliğinizi zedeleyerek, felç olup ömür boyu sandalyeye mahkûm kalabilirsiniz ” diyerek uyardı.
İnsanlar spor amaçlı yüzmek ya da yazın serinlemek için denize, göle veya havuzlara gittiğinde, suya girerken yapılan en riskli atlayış biçimi ‘balıklama atlayış’ olarak bilinen yüksekten ve kafa üzeri atlamadır. Bu tür davranışlar genellikle genç yaştaki erkeklerde görülür. Ortama yaş 12-25 yaş civarındadır.
Bu durum daha çok gençlerin eğlenmek ve yarışmak istemeleri ya da kendilerini kanıtlama çabalarından kaynaklanır. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Aşkın Şeker, “Derinliği ve taban yapısı tam olarak bilinmeyen sulara dalarak girmekten kaçınmalıyız. Bulanık göl suları ve sonradan doldurulan kıyılarda risk oldukça yüksektir. Özellikle taş ve kaya gibi zemin yapısı düzensiz olan sulara balıklama atlamak büyük risk oluşturur” diyerek uyarılarda bulundu.
Su bulanıksa uzak durun
Derinliği bilinmeyen veya derinliği az olan sulara halk tabiriyle balıklama atlamak, omurların kırılmasına, omurilik felcine hatta dolaylı olarak hayat kaybına bile neden olabilir. Diğer bir atlama şekli de çivileme atlama diye tabir edilen iki ayak üzerinde suya dikey olarak atlama da topuk, ayak, bacak ve omurlarda yaralanmaya, kırılmaya ve sinir hasarlarına yol açabilir. Suyun derinliği kıyıdan veya yukarıdan bakıldığında tahmin edilemez.
Suyun altında kaya ve benzeri bir cisim de olabilir. Bu sebeple; bulanık, dibi görünmeyen sulara, derinliği bilinmeyen havuzlara ve sahil kıyılarındaki yıkık iskele kenarlarına balıklama atlayışlar büyük riskler taşır.