Göç döneminde geldikleri yere güzellik katan leylekler, iklim koşullarının yaşam tarzlarına uyum göstermesi ve besleyici sulak alanlarına sahip olmasından dolayı Diyarbakır'ı tercih ediyor.
Dicle Vadisi'nin değişmez misafirleri: Leylekler
İlkbaharda gelen ve sonbaharın sonuna kadar bölgede kalan leylekler, her yıl bahar ayında kuluçka, yavrulama ve uçuş eğitimlerini yapmak için aynı yeri tercih ediyor.
Diyarbakır Bismil kara yolunun 20 kilometrelik bölümündeki sulak alan ise leyleklerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Nehir kenarında bulunan çok sayıda elektrik direğine yaptıkları yuvalarda yaz boyu konaklayan leylekler, eylül ayında büyüttükleri yavrularıyla sürüler halinde kışı geçirecekleri Afrika'ya göç ediyor.
Dicle Vadisi'nin yanı sıra Çınar ilçesine bağlı Ayveri Mahallesi'nde de birçok leylek yuvasından dolayı köylüler ayrı bir bahar yaşıyor.
'LEYLEKLERİN DE KENDİLERİNE GÖRE BİR KÜLTÜRÜ VAR'
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dicle Vadisi'nin leyleklerin beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve üremeleri açısından uygun olduğunu söyledi.
Diyarbakır Bismil kara yolundaki leylek kolonisinin Türkiye'deki önemli kolonilerden biri olduğunu ifade eden Kılıç, burada 5 yavrulu leylek yuvalarının sıklıkla görüldüğünü belirtti.