Türkiye'nin down sendromlu ilk girişimcisi olup yaklaşık 5 yıldır sahibi olduğu reklam şirketiyle engelli gençlere umut aşılayan Ozan Ulusoy, "Bu şirketin önemi benim için anlatılmaz, yaşanır. Benim gibi down sendromlu olan, kendi başlarına iş yapmak isteyen gençlere ben de bir umut kapısı açmak istiyorum." dedi.
Down sendromlu ilk girişimci, engelli gençlere örnek oluyor
"Down Reklam Ajansı"nı 2014'te kuran, kupa, magnet, çerçeve gibi kişiye özel birçok ürünü tasarlayıp üreten 31 yaşındaki Ozan Ulusoy, "Kendimde bir farklılık olduğunu, arkadaşlarımdan farklı olduğumu ilk kez 6. sınıftayken hissettim. Arkadaşlarıma, 'Ben bunun farkındayım. Siz de biliyorsanız, utanmadan bana ne olduğunu söyleyebilirsiniz' diye ufak bir not yazdım. Kendimin farkına vardığımı ilk o anda anladım." diye konuştu.
Ailesinin bu noktada kendisine çok destek olduğunu vurgulayan Ulusoy, matbaacılık alanında mesleki eğitim aldığını, kalfalık belgesinin bulunduğunu dile getirdi. Eğitiminin ardından 7 yıl garsonluk, sonrasında bir teknoloji mağazasında satış danışmanlığı yapan Ulusoy, 2014'te reklam şirketini kurmasının ardından ODTÜ Genç Girişimci Topluluğu tarafından 2015'te düzenlenen "Kristal Ağaç Ödülleri"nde "yılın girişimcisi" seçildiğini aktardı.
'BENİM GİBİ GENÇLERE UMUT KAPISI AÇMAK İSTİYORUM'
Şirketteki odasını çok sayıda plaketle donatan Ulusoy, "Üniversitelerin daveti üzerine söyleşilere katılıyorum. Üniversitelere çağrıldığımda daha çok yaşam hikayemi dinlemek istiyorlar. Benimle konuşmak, tanışmak istiyorlar. Bu, benim için de çok anlamlı oluyor." dedi.
Ozan Ulusoy, tüm bunların kendisini gururlandırdığının altını çizerek, "Bu şirketin önemi benim için anlatılmaz, yaşanır. Benim gibi down sendromlu olan, kendi başlarına iş yapmak isteyen gençlere ben de bir umut kapısı açmak istiyorum." ifadelerini kullandı.
Down sendromlu gençler ve aileleri için tavsiyede bulunan Ulusoy, "Down sendromlular sosyalleşmeli. İçlerine kapanmamalı, dışarıya çıkmalılar. 'Çocuktur düşe kalka öğrenecek' deniliyor ya öyle. Sadece anne babalarıyla değil kendilerinin de çıkmaları, sosyalleşmeleri lazım. Bir sorun olduğunda da insanlara 'hayır' diyebilmeliler, kendilerini korumak için." diye konuştu.