Bir top sahası büyüklüğünde olan ve dünyanın çevresini 90 dakikada dolaşabilen bu istasyon, Dünya'nın farklı noktalarına uzaydan bakmamızı sağladı. Peki ortaya nasıl fotoğraflar çıktı dersiniz?
İşte hiç görmediğiniz açıdan Dünya'nın görünen yüzü...
Dünya'nın uzaydan çekilen inanılmaz görüntüleri
Güneş, Atlas Okyanusu üzerinde batıyor. Birkaç dakika sonra Güneş'in son ışınları da gözden kaybolunca Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan bakıldığında Dünya'nın görünen yüzü yavaş yavaş tamamen karanlığa gömülmüş olacak.
6500 KÜÇÜK ADA
İsveç ve Finlandiya arasında kalan Bothnia Körfez’inin güneyinde uzanan Aaland takımadaları, yaklaşık 6500 küçük adadan oluşuyor. Bu adalardan bazıları insanların barınmasına olanak vermeyecek kadar küçük. Aaland’ın bitki örtüsü çam ve kışın yapraklarını döken orman ve çayırlardan oluşuyor. Hemen hemen tüm adalarda, Finlandiya’nın karakteristik özelliklerini barındıran kırmızı granit taşlar bulunuyor.
SARI IŞIK SALKIMLARI
Fotoğraftaki sarı ışık salkımları, yaşamın sürdürüldüğü Hindistan ve Pakistan’ın kuzeyindeki küçüklü büyüklü şehirleri gösteriyor. Görülen yüzlerce ışık arasında, aşağı kısımda yer alan büyük ışık Pakistan’ın başkenti İslamabad. Yukarıdaki ışık ise Yeni Delhi’ye işaret ediyor. Göze çarpan bir diğer unsur, şehirleri birbirine bağlayan ana yolların kesişme çizgileri. İnce ama gece de görülebilen ışıklar, ana hatlarıyla yüksek ve kısmen bulutlu olan Himalayalara işaret ediyor. Fotoğrafın ortasında göz alan turuncu renkli çizgi diğer anayollara oranla daha belirgin görülüyor. Burası Pakistan ve Hindistan arasında çitlerle ayrılmış gümrük ve silah kaçakçılığını önlemek amacıyla ışıklandırılmış sınır bölgesini temsil ediyor.
TURKUAZ GRÖNLAND
Kısa büyüme mevsiminin sonuna yaklaşıldığında, Eylül ayı gibi Grönland buzullarının kıyı şeridinde yeşil bitki örtüsü ortaya çıkar. Sıcak geçen yaz aylarına ve inceldiği belgelenmiş buzullara rağmen yine de Grönland’ın büyük kısmı buzullarla örtülüdür. Eriyen buz ve karlar, kıyılarda ve buzullarda çökeltiler oluşturup suyun renginin kıyı bölgelerinde yeşil ve turkuaz tonlarına bürünmesini sağlar.
AMADEUS GÖLÜ
Fotoğrafta, Avustralya’nın şehirden uzak yerlerinde konuşlanan Amadeus Havzası görülüyor. Alt kısmında ise iki büyük kaya oluşumu görülüyor. 36 küçük kubbeden oluşan kayaların en uzunlarını sol tarafta görünen Kata Tijuta ile deniz seviyesinden 1066m yüksekte olan Olga Dağı oluşturuyor. Yukarıda görülen beyaz renkli kısım ise tuzlu Amadeus Gölü.