Amazon ormanları dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini karşılıyor. Yerlilerin ve binlerce hayvan türünün içinde yaşadığı Amazon ormanlarında bu yıl pek çok yangın görüldü. Yaşanan yangınlarla ilgili çevreciler Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’yu suçlarken, Devlet Başkanı Bolsonaro da yaşananlardan çevrecileri sorumlu tuttu. Yangınların beşeri kaynaklı olduğuna dair pek çok söylenti olsa da küresel ısınma nedeniyle yaşanan sıcaklıklar da orman yangınlarını tetikliyor. Ne yazık ki Brezilya’da bunun için önlem alınması bir yana şimdi de Amazon ormanlarının içinden geçecek olan bir otoyol projesi gündemde. Detaylara gelin birlikte bakalım.
Dünyanın akciğerlerine yazık edecek otoyol projesi!
Son 50 yıldır Amazon ormanlarında yaşanan kaybın merkezinde yapılan yeni otoyollar bulunuyor. Otoyolların yapımı için ağaçlar kesiliyor, budanıyor. Otoyollarla birlikte çevrede ticari tarım ve hayvancılık faaliyetleri başlıyor. Bu da ormanlara zarar veriyor.
Göreve geldiği günden bu yana çevre karşıtı faaliyetleriyle eleştirilen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise yeni bir otoban projesine destek verdiğini açıkladı. Üstelik bu otoban projesi, Amazon ormanlarının tam kalbinden geçecek. Bilim insanları ve ekolojistler ise bunun orman kaybını artıracağı görüşünde.
Ancak Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, 1970’lerde askerler tarafından yapılan BR-319 yolunu daha gelişmiş. 1976’da yapılan ve 886 km uzunluğundaki BR-319 otoyolu, açılmasından kısa bir süre sonra kullanım dışı kaldı. Yıllarca kullanılmadığı için bakımsızlık nedeniyle yolun üzerinde çatlaklar ve çukurlar oluştu. Şimdilerde ise orman yolun önemli bir kısmını yeniden kaplamış durumda. Ancak Bolsonaro, yolculuk için tehlikeli olan bu yolu tekrar kullanıma açacağını söyledi. yol daha sonra kısa zaman içinde kullanım dışı kalmış ve bakımsızlıktan ötürü çatlaklar ve çukurlar oluşmuş. Bir süre sonra da orman yolun önemli bir kısmını yeniden kaplamış.
Uzmanlar ise Kuzey Amazonları kuzey-güney hattında boylamasına dik şekilde kesecek olan bu projenin Amazonların kaderini belirleyeceğini düşünüyor ve projeden vazgeçilmesi gerektiğini savunuyorlar.
Brezilya Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü’nde görev yapan ve yollar ile orman kaybı arasındaki bağlantıyı incelemiş olan Amerikalı ekolojist Philip Fearnside konu hakkında; “Manaus’a uzanacak bir otoyol beraberinde çiftçileri, arazi spekülatörlerini ve kerestecileri getirir. Bunlar da geniş bir otoyolun sağlayacağı imkanlarla farklı noktalardan yağmur ormanlarının içine girmeye başlayacaktır.” yorumunda bulundu.