Ege-Koop tarafından düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu ‘Kentsel Dönüşüm Yerel Yönetimler ve İzmir’ konulu panelde, kentsel dönüşüm ile ilgili akıllardaki soru işaretleri giderildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Ege-Koop Genel Başkanı, Gazeteci Yazar Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümde belediyelerin etkin olması gerektiğini, muhtarlara dönüşümde önemli görevler düştüğünü bildiren Aslan, kentsel dönüşümün milli bir proje gibi ele alınması gerektiğini söyledi.
Aslan, kentsel dönüşümün İzmir için hayati önemi olduğunu belirterek, çarpık kentleşmenin İzmir’i esir aldığını ve dönüşümün acilen başlatılması gerektiğini de belirterek, “Kentsel dönüşüm kesinlikle milli bir proje olarak ele alınmalı, günlük politik tartışmalara kurban edilmemelidir. Kentsel dönüşümde konut kooperatiflerine özel, öncelikli ve ağırlıklı rol verilmelidir. Kentsel dönüşüm riskli yapıları yıkıp yerine çok katlı binalar yapmak olarak algılanmamalı, kent bütüncül bir anlayışla tepeden tırnağa yenilenmelidir. Kentin tarımda, sanayide, ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacak kentsel dönüşüm mutlaka insan odaklı olmalı, yeni yaşam tarzı kesinlikle halkla birlikte planlanmalıdır. Kentsel dönüşüm sürecinde halkla karar alınması, Türkiye’nin toplumsal sermayesini yükseltecektir. Halkın katılımı çok önemlidir. Kentsel dönüşüm, kaliteli yaşam açısından ekonomik, sosyal ve kültürel değişimi öngörmelidir’’ diye konuştu.
Panelde Hüseyin Aslan tarafından dile getirilen ‘’Kentsel dönüşüm sürecinde halkla karar alınması, Türkiye’nin toplumsal sermayesini yükseltecektir’’ görüşü, Eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Eski Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, tarafından da desteklendi.
İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen panel, halktan ve muhtarlardan yoğun ilgi gördü.
Kentsel dönüşümde belediyelerin üstlendiği görevin önemine dikkati çeken Aslan, yaklaşık bir yıl sonra yapılacak belediye seçimlerini anımsatarak, seçimlerde günlük siyasi polemikler yerine insan odaklı, kapsamlı ve uygulanabilir projelerin yarışması gerektiğini bildirdi.
Panelin açılış bölümünde konuşan Eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Eski Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, Türkiye’de yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ikinci kentleşme döneminin başlayacağını dile getirerek, yeni dönemin başarısının nitelik, yerindelik ve birlikteliğe bağlı olduğunu kaydetti.
Karayalçın, kentsel dönüşüm projelerinde, dünyadaki yapı ve kentlilik konusundaki yüksek standartların benimsenmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Birliktelik ilkesi, kentsel dönüşümün anayasal ilkesidir. Bu ilkeye göre, kamuyu belediyeler, halkı kooperatifler temsil etmelidir. Çözüm mutlaka halkla birlikte yapılmalıdır. Sayın Hüseyin Aslan’ın da biraz önce belirttiği gibi, halkla karar alınması Türkiye’nin toplumsal sermayesinin yükseltilmesi demektir. Buna aynen katılıyorum, çünkü halkın katılımı demokratikleşmeyi getirecektir.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, içinde rahat uyunmayan binanın riskli olduğunun altını çizerek, “Nasıl hasta olunca doktora gidiyorsak, evlerimizi de risk açısından kontrol ettirmeliyiz’’ dedi. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle vatandaşların artık toplanıp bir alanın risk kapsamında dönüşüm alanı olması için bakanlığa öneride bulunabildiğini belirten Gürgen, ‘’Bunu gerekirse kooperatiflerin desteğiyle yapıyor. Ne kadar konuşursak konuşalım, önemli olan projelerdir. Bütün projelerin sahibi de halktır. Türkiye’deki yapı stoğu o kadar kötü ki, Allah hepimizi bu yapılardan korusun’’ dedi.
Panelde konuşan mimar, yazar, öğretim üyesi Oktay Ekinci de dünyada kentsel dönüşüm diye bir kavram olmadığını, doğru olanın kentin sağlıklaştırılması olduğunu kaydetti.
Öncelikle kent kültürü oluşturulmasının gerekliliğini belirten Ekinci, kentlerde mahallelerin yerini sitelere, sokakların bloklara, çarşıların AVM’lere, meydanların da alanlara bıraktığını, bunun kentsel değerleri tarihe gömmek anlamına geldiğini söyledi.
Harita Mühendisi, Lisanslı Gayrimenkul değerleme Uzmanı ve Ege-Koop Kentsel Dönüşüm Uzmanı Fatma Coşan, kentsel dönüşümü yetişkinler istemese de gençlerin ve çocukların istediğini belirterek, düşüncelerini şöyle aktardı: “Uygulamada kimse kültürel yönüyle ilgilenmiyor, rantsal yönüyle ilgileniyor. Ama kentsel dönüşüm insanlar zenginleşsin diye yapılmıyor.”
Yasayla ilgili de bilgi veren Coşan, kentsel dönüşümde en önemli konunun örgütlenme ve kooperatifleşme olduğunu söyledi.
Öte yandan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi, Ege-Koop Danışma Kurulu üyesi Yard. Doç. Dr. Engin Önen, kentsel dönüşümü sosyolojik açıdan ele alarak, kentsel dönüşümle sadece mekanların değil, sosyal ilişkilerin de revize edildiğini bildirdi.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı Mehmet Karcı da, kentsel dönüşümün yabancı olunmayan bir konu olduğunu, bunun en önemli ayaklarından birinin muhtarlar olduğunu ifade ederek, “Muhtarlar Ege-Koop’un çalışmalarını destekliyor. Bunu önemsiyoruz” diye konuştu.
Ege-Koop tarafından düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu ‘Kentsel Dönüşüm Yerel Yönetimler ve İzmir’ konulu panelde,...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz