Susamın bir bakla içinde yetiştiğini ya da safranın bir çiçeğin unu olduğunu biliyor muydunuz? Hamur işlerinde sıkça kullanılan susam, sosların vazgeçilmezi olan hardal ya da altından daha kıymetli olan safranın ilk halinin çiçek şeklinde olması herkeste bir şaşkınlık yaratıyor.
Yemeklerimizin vazgeçilmez parçaları olan baharatlar yeri geliyor bizlere şifa sağlıyor. Soğuk algınlığı tedavisinde ilaç yerine destek aldığımız baharatların sofraya gelmeden önceki halleri tahmin edilemeyecek kadar farklı. İşte baharatların ilk halleri.
En sevdiğiniz baharatların ilk hallerini tanıyabilir misiniz?
SUSAM: Özellikle hamur işlerinde sık sık kullandığımız susam aslında bakla içinde büyüyen tohumlardır. Maksimum 5 cm boyunda olan baklanın içinde yüzlerce tohum olabilir.
SAFRAN: Yunanca'da baharatın adı iplik veya lif anlamına gelmektedir. En değerli kısmı kırmızı taraflarıdır. Çiçek tomurcuklarının hızlı bir şekilde toplanması gerekir. Çünkü çiçekleri hızlı bir şekilde ölür.
KAKULE: Piyasadaki en pahalı baharatlardan biridir. Bu yüzden baharat kraliçesi olarak adlandırılır. Bitkinin olgunlaşmamış meyveleri çok güçlü bir aromaya sahiptir. Toplanmaları, güneşte kurutulmaları, sonra nemlendirilmeleri ve yeniden kurutmaları gerekir.
MUSKAT: Bu minicik ceviz görünümlü baharatın yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir ağacı bulunur. En önemli kısmı ise şeftali gibi görünen büyük meyveleridir. Tamamen olgunlaştıklarında meyve patlar ve ortaya kullanılacak olan kısım çıkar.
KARABİBER: Biberler, Asya'da olduğu gibi yüksek nemli ve sabit sıcaklıkta lianaslarda (odunsu, ağaçlarda yetişen bitkiler) büyür ve uzunluğu 15 m'ye ulaşabilir. Biberler, uzun bir bitkinin gövdesinde bulunur. Bu yuvarlak, yeşil meyveler tam olarak büyüdüğünde karabiberin alıştığımız görüntüsüne erişmiş olacaklardır.