YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eskişehir’de Tiroid Hastalıkları Konferansı

Eskişehir’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından vatandaşlara tiroid hastalığı konusunda konferans...

Eskişehir’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından vatandaşlara tiroid hastalığı konusunda konferans verildi.

Taşbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın konuşmacıları, Eskişehir Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Çilekar ve Endokrinoloji Uzmanı Uzm. Dr. Göknur Yorulmaz oldu.

Tiroid hastalığı hakkında vatandaşları bilgilendiren Uzm. Dr. Göknur Yorulmaz, hastalığın Türkiye’de ve dünyada en fazla görülen hormon hastalığı olduğunu söyledi. Yorulmaz, ‘‘Tiroid bezi boynun ön alt tarafında, nefes borusu üzerinde yer alır. Sağ ve sol kısımdan oluşan endokrin bir organdır. Tiroid bezi tiroid hormonları üretir ve bu hormonlar vücut metabolizmasında temel rol oynarlar. Guatr dediğimiz tiroid bezinin büyümesi durumu ülkemizde her 100 kişiden 30’unda görülürken, bazı bölgelerimizde bu oran yüzde 50’lere çıkmaktadır. Tiroid bezindeki nodül oluşumları ise toplumdaki her 100 kişiden 50 veya 60’ında saptanmaktadır. Ülkemizde her 2-3 kişinden birinde yaşamının bir döneminde tiroid hastalığı ortaya çıkmakta ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır’’ dedi.

KADINLARDA ÇOK DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Tiroid hastalığının kadınlarda daha sık olduğunu ve erkeklere göre 8-10 kat daha fazla göründüğünü ifade eden Yorulmaz, ‘‘Bu nedenle kadınlar tiroid konusunda daha uyanık olmak zorundadır. Genellikle 50 yaş v üzeri kadınlarda tiroid hastalığı çok sık görülür. 50 yaşın üzerindeki kadınların her 5 kadından birinde tiroid bezi yetmezliği vardır ve bir coğu bu hastalığın farkında değildir. Ayrıca doğan her 4 bin bebekten birisinde de tiroid hormon eksikliği görülürken, bu hastalık bebeklerde zeka geriliği ve başka sakatlıklara neden olmaktadır’’ diye konuştu.

Tiroid hastalığının tedavisi hakkında vatandaşları bilgilendiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Çilekar ise, tiroid hastalıklarının birbirinden farklı oldukları ve tedavilerinin de farklı yöntemlerle uygulandığını ifade etti. Astım ve damar hastalığı olan kişilerin farklı ilaçlar kullanacağına değinen Çilekar, ‘‘Bu ilaçlar tansiyonda düşme yaptığından dolayı tansiyonu düşük kişiler alamazlar. Uykusuzluk, sinirlilik ve huzursuzluk şikayetleri çok fazla olan hastaların da bu durumu doktora bildirmeleri gerekmektedir’’ şeklinde konuştu.

Tiroide uygulanacak tedavi yöntemlerinden söz eden Çilekar, ‘‘Nodüllerde öncelikle biyopsi yapılır. Biyopsi sonucu iyi çıkarsa ilaç tedavisi uygulanır. Eğer sonuç kötü huylu ise cerrahi tedavi uygulanır. Tiroid kanserinde ameliyat ve radyoaktif tedavisi en sık kullanılan tedavilerdir. Yanıt alınamayan hastalarda ise radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilir’’ diye belirtti.

Konferans, konuşmaların ardından vatandaşların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

Programa Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Eroğul ve Ahmet Kasap’ın yanı sıra davetliler katıldı.

Eskişehir’de Tiroid Hastalıkları Konferansı

Eskişehir’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından vatandaşlara tiroid hastalığı konusunda konferans...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler