Ev temizliğine başlamadan önce bakteri ve virüslerin en çok yuvalandığı yerleri bilmemiz gerekiyor. Bu noktaları tespit ettikten sonra ayrıntılı bir temizliğe girişmemiz daha yararlı olacaktır. Peki koronavirüse karşı en çok kullanılan silah hangisi? Son günlerde satışlarında patlama yaşanan çamaşır suyu, koronavirüse karşı ev temizliklerinde kullanılan en güçlü silah.
EVDE MİKROPLAR EN ÇOK NEREDE BİRİKİR?
Dünya liderlerinin ve sağlık çalışanlarının da dediği gibi insanlık görünmez bir düşmanla savaş halinde. Evde temizlik savaşını başlatmadan önce bilinmesi gereken ilk şey bakteri ve virüslerin en çok nerelerde üs kurduğudur. Bilimsel incelemelere göre evlerimizin içerisinde üç yüzden fazla bakteri çeşidi bulunuyor. Evlerimizde belimiz kırılana kadar yaptığımız temizliğe rağmen virüsler ve bakteriler bazı yerlerde sinsice gizleniyor. Peki evlerimizdeki virüs bataklıkları nereler olabilir?
Kapı kolları, tırabzanlar, prizler, balkon ve merdiven korkulukları, bulaşık süngerleri, mutfak ve banyo havluları virüslerin en çok bulunduğu yerlerdir. Bu virüsleri yok etmek ve herhangi bir hastalığa yakalanmamak için evlerimizde haftada en az bir defa detaylı temizlik operasyonu yapmalıyız.
Bu üç özellik mikroplar için bulunmaz bir nimettir. Süpürgenizi bir sonraki çalıştırışınızda bu mikropları evin her yerine yayma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bakın mikroplar nasıl yok edilir, öğrenelim...
Mikroplar nasıl yok edilir?
Sizce evlerimizde en çok mikrop bulunan yer neresidir? Muhtemelen tuvalet diyeceksiniz ama bu doğru bir bilgi değil. Mutfağımız evimizde en çok kullandığımız alan olduğu için bakterilerin en fazla bulunduğu yerdir. Yemek artıkları, yıkanmayan bulaşıklar, bulaşık süngerleri, mutfak havluları ve mutfak tezgahları en çok bakteri üreten yerlerin başında geliyor.
Öncelikle mutfak süngerinizi her gün değiştirmeniz gerektiğini belirtelim. Böyle bir şansınız yoksa kullandığınız süngeri her gün çamaşır suyunda bekletmeniz gerekiyor. Mutfak lavabosunda bulunan kirli tabaklar ve yemek artıkları birçok bakteriyi bünyesinde barındırıyor ve yenilerini üretiyor. Tamamen mikrop yuvası olan lavabolar her gün temizlenmeli, evde hiç bulaşık biriktirilmemeli. Bu kurala uymuyorsanız ne yazık ki hastalık riski ile karşı karşıyasınız. Bu nedenle bakteri ve virüslerin oluşumunu en başından engellemek için her gün deterjanla temizlememiz gerekiyor.
Klozet kapağını açık bırakıp sifonu çekerseniz bakteri ve virüsleri banyonun veya tuvaletin her yerine yayarsınız. Bunun önüne geçebilmek için lütfen sifonu çekmeden önce kapağı kapatın ve klozetinizin haftalık temizliğini çamaşır suyu ile yapın.
Bakterilerin en yoğun olduğu yerlerin başında sürekli dokunduğumuz ve elimizden hiç düşürmediğimiz cep telefonları, televizyon kumandası ve laptop gibi teknolojik eşyalar geliyor. Gün içerisinde bu nesneleri dezenfekte edilmiş bezlerle veya ıslak mendillerle temizleyebiliriz.
En büyük risk grubu bağışıklık sistemi güçlü olmayan yaşlılar ve henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş olan küçük çocuklar. Özellikle çocuklar dip köşe her yere dokunarak mikropları kolayca alır ve etrafa taşırlar. Dezenfektan özellikli bir bez veya spreyle haftada iki defa çocuğunuzun odasını dip köşe temizlemelisiniz. Özellikle yeni bebeklerin uyuduğu odaların her alanını derinlemesine temizleyerek en az 45 saniye dezenfekte etmenizde fayda var.